Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковується дохід від продажу автомобіля?

Реклама

Порядок оподаткування податком на доходи фізичних осіб операцій з продажу або обміну фізичними особами об'єктів рухомого майна визначено ст. 173 Податкового кодексу.

Дохід платника податку від продажу (обміну) об'єкта рухомого майна протягом звітного податкового року оподатковується за ставкою 5 % (п. 173.1 ст. 173 ПКУ).

Винятком із цього положення є дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року одного з об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, - такий дохід не підлягає оподаткуванню (абз. 1 п. 173.2 ст. 173 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об'єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, підлягає оподаткуванню за ставкою 5% (абз. 2 п. 173.2 ст. 173 ПКУ).

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об'єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою 18 % (абз. 3 п. 173.2 ст. 173 ПКУ).

Отже, дохід, отриманий фізичною особою - резидентом від послідовного продажу протягом звітного (податкового) року першого легкового автомобіля, не оподатковується податком на доходи фізичних осіб; дохід від продажу другого легкового автомобіля оподатковується за ставкою 5 %, а дохід від продажу третього та наступного легкового (вантажного) автомобіля оподатковується за ставкою 18 %.

Водночас дохід, отриманий фізичною особою від продажу протягом звітного (податкового) року першого та другого вантажного автомобіля, оподатковується за ставкою податку 5 %.

На це звернули увагу фахівці Головного управління ДПС у Київській області.

Податкові канікули та виплати ФОПам - не звільняють підприємців від обов'язкового подання звітності. Отримайте найпростіший сервіс формування і подання звітів для ФОП усього за 338 гривень на рік.

Читайте також:

Затверджено форму об'єднаної звітності з ПДФО та ЄСВ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини