Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Створення СРО оптових ринків сільгосппродукції - в руках Минагрополитики

20 січня 2010, 09:00
469
0
Реклама

У Минагрополитики заявили про намір "узяти під крило" оптові ринки сільгосппродукції шляхом створення саморегулируемой організації (далі - СРО) таких оптових ринків. Питання, пов'язані з позбавленням СРО його статусу, Міністерство також віднесло в сферу своїх повноважень.

Зокрема, стати СРО може лише та асоціація оптових ринків сільгосппродукції, яка :

- не займається діяльністю, спрямованою на отримання прибутку;

- її членами є не менше 50 % оптових ринків сільгосппродукції, які придбали такий статус відповідно до Законом України "Про оптові ринки сільськогосподарської продукції".

Минагрополитики також називає перелік документівякі необхідно подати для отримання статусу СРО, термін їх перевірки не може перевищувати 20 днів від дати отримання.

Основні переваги для СРО:

- можливість брати участь в розробці проектів нормативно-правових актів, що стосуються діяльності оптових ринків сільгосппродукції, а також в розробці державних цільових і інших програм розвитку;

- участь в системі інформаційного забезпечення оптових ринків сільгосппродукції;

- можливість профподготовки, підвищення кваліфікації і перепідготовки працівників оптових ринків сільгосппродукції на підприємствах і організаціях, підконтрольних Минагрополитики.

Не обійшлося без одного, але істотного моменту. Полягає він в тому, що у будь-який час Міністерство може прийняти рішення позбавити СРО його статусу "у разі виявлення порушень законодавства" (якими можуть бути ці правопорушення - не уточнюється). Крім того, щорічно СРО доведеться подавати до Міністерства звіт про свою діяльність впродовж 10 календарних днів з дня його твердження.

Нагадаємо, Закон "Про оптові ринки сільськогосподарської продукції"регламентуючий порядок оптового продажу аграріями сільгосппродукції власного виробництва, був підписаний Президентом Віктором Ющенком ще у кінці червня 2008 року. Згідно з документом, оптовим ринком сільгосппродукції може вважатися юрособа, створена для супроводу усіх угод купівлі-продажу сільгосппродукції. Законом прописана класифікація ОРС, особливості їх створення, діяльності і держрегулювання. Співпраця між ОРС і операторами ринку - аграріями обіцяє бути взаємовигідним. Останнім можуть надати:

- спеціально відведені робочі місця і документальне оформлення (за бажання на те) усіх угод купівлі-продажу;

- корисну інформацію про кон'юнктуру, що склалася на ринку;

- рекламні і інші послуги.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини