Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Судова реформа, конституційна криза, кадровий дефіцит — що далі?

Реклама

7-й рік плину судової реформи, конституційна криза, загострення кадрового дефіциту, значні виклики для незалежності судів і ще безліч критичних питань обговорили на дводенному ІХ Судовому форумі Асоціації правників України. Під час наймасштабнішого юридичного заходу представники всіх гілок влади, провідні національні та міжнародні експерти визначили поточний стан функціонування судової системи та спільно сформували вектор її розвитку на майбутнє.

ДЕНЬ 1

Відкриття

З вітальним словом захід розпочав Президент Асоціації правників України, партнер VB PARTNERS Денис Бугай наголосивши, що попри незвичність умов і подій, АПУ й надалі проводитиме такі заходи регулярно: «Ювілейний, Х Судовий Форум відбудеться в будь-якому випадку, ми й далі будемо майданчиком, де дискутуємо про майбутнє судової системи, ключові проблеми та досягнення. Нас нічого не зупинить».

А от про головний вектор Форуму, його програмна координаторка, Голова Комітету АПУ з процесуального права, керуюча партнерка юридичної групи LCF Анна Огренчук підкреслила, що наразі спостерігається категоричне судження - протилежні оцінки попередніх кроків реформування судової влади:

«З моєї точки зору, для успішного завершення реформи потрібно формування зваженого та послідовного вектору подальших дій усіма представниками юридичної спільноти. Лише у взаємодії між усіма ми зможемо знайти порозуміння - саме те, чого нам не вистачає».

Судова реформа, рік 7-й. Підсумки та прогнози

Рекомендації та висновки Венеційської комісії щодо розвитку судової реформи в Україні проаналізував Герхард Рейснер, доповідач Венеційської Комісії, експерт Ради Європи. Спікер наголосив на критичній важливості довіри до суддів, відтак проблема доброченості ВРП має бути вирішена негайно.

Продовжив експертний огляд Джуро Сесса, експерт Ради Європи, екс-президент Консультативної ради європейських суддів (КРЄС), член Бюро КРЄС, Голова Верховного Суду Хорватії. Він підкреслив, що відповідальність судді нерозривно пов'язана з його незалежністю: «Один з висновків КРЄС - судді не працюють на когось. Вони служать лише Закону, тож не мають отримувати жодних інструкцій, обмежень чи втручання до їх діяльності будь-яких органів».

Про діяльність Верховного Суду та візію майбутнього судової системи від Голови ВС

Валентина Данішевська, Голова Верховного Суду розпочала свій виступ із привітання Асоціації правників України з 18-ю річницею, подякувавши за плідну співпрацю та авторитетні позиції щодо розвитку судової влади.

«Судовій системі потрібні ресурси, повага до її незалежності та спокій»

Свою доповідь пані Данішевська присвятила огляду головних здобутків ВС, викликів, які стоять перед ним і окреслила візію подальшого вектору руху Суду. Щодо необхідних для подальшого вектору розвитку системи кроків пані Данішевська виокремила потребу в прийнятті законопроєкту №3711 задля створення ВККС та вирішення проблеми кадрового дефіциту.

Комунікація з судовою владою та вихід із кризи

Продовжив обговорення Андрій Костін, народний депутат України, Голова Комітету ВРУ з питань правової політики, наголосивши на важливості відновлення діалогу між судовою владою та профільним комітетом. За його словами, наразі ситуація щодо належного забезпечення ресурсами системи є далекою від позитивної, і головна причина - відсутність взаєморозуміння між Мінфіном і Державною судовою адміністрацією. Також спікер підтримав виступ пані Данішевської, підкресивши пріоритетність доопрацювання законопроекту №3711 щодо відновлення ВККС.

«Все пізнається в порівнянні», - зауважив Андрій Савчук, член Ради Комітету АПУ з процесуального права, партнер MORiS GROUP. Спікер нагадав, що розпочалася вона водночас із проєктом Ілона Маска. Відтоді останній встиг сконструювати космічний корабель, відправити людей у Космос, повернути назад і зробити такі польоти регулярними. Експерт наголосив на терміновій необхідності відновлення ВККС і комісії з етики за участі міжнародних експертів. За його словами, лише ці два кроки дозволить втілити аж половину судової реформи.

Виклики для незалежності суддів & робота ВРП

Богдан Львов, заступник Голови ВС, Голова КГС у складі ГС, повернувшись до проблеми нестачі суддівських кадрів, зауважив, що про кадровий дефіцит говорити вже запізно, бо наразі йдеться вже про катастрофічне кадрове становище.

А от щодо роботи ВРП Денис Бугай зазначив, що зміни, які відбулися декілька років тому надали ВРП серйозні інструменти щодо відстоювання незалежності суддів. Чи використовуються вони достатньо ефективно? Ні. Спікер привітав роботу ВРП щодо щорічних звітів про стан незалежності, та підкреслив - роботу все ж потрібно поглиблювати. Зокрема, такі звіти мають викладатися в простішій і зручнішій формі. І головне - потрібна більша комунікація цих фактів серед юридичної спільноти та суспільства: «Ну, і врешті. наразі вже є кілька звітів, але результати відсутні».

Актуальна практика Верховного Суду

Фінальна сесія першого дня Судового Форуму стала найпрактичнішою. Модерували обговорення Всеволод Князєв, Секретар ВП ВС і Сергій Боярчуков, керуючий партнер Юридичної компанії «Алєксєєв, Боярчуков та партнери».

Так, про принцип res judicata на різноманітних кейсах ЄСПЛ розповів Дмитро Третьяков, голова відділу фільтраційної секції секретаріату ЄСПЛ. Крім того, він висвітлив питання щодо права на оскарження остаточного судового рішення особою, що не брала участі в справі, в межах міжнародних стандартів і національної практики.

Наступний доповідач, суддя ВП ВС Дмитро Гудима систематизував підходи ВП ВС до способів захисту в різних видах правовідносин та визначення (не)ефективності кожного з них. Також суддя навів висновки Великої Палати ВС щодо способів захисту в корпоративних, орендних, кредитних, іпотечних та інших правовідносинах, охарактеризував окремі речово-правові способи захисту та виокремив категорію неюридичних спорів, які не підлягають судовому розгляду.

На завершення першого дня форуму Володимир Ващенко, партнер VB PARTNERS розглянув питання розвитку практики ВС у санкційних спорах і проблему змагальності сторін.

ДЕНЬ 2

Другий день ІХ судового форуму відкрили Ліліт Данеґян-Босслер, Голова Відділу реформ сектору правосуддя Департаменту правосуддя та правового співробітництва Ради Європи та Денис Бугай, Президент Асоціації правників України.

Якість законодавства та його вплив на інвестпривабливість України

Далі Керівниця сектору в складі відділу департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Клер Браун розповіла про важливість системи виконання рішень, зазначивши про потребу в її максимальній прозорості для процесу. Вона навела приклади справ ЄСПЛ щодо інвестиційного клімату в контексті судової системи та зауважила про необхідність належного регулювання втручання в особисте життя з боку держави.

В свою чергу, Расім Бабанли, керівник департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, д.ю.н. розповів про чотири конституційні подання ВС, спрямовані на розгляд до КСУ протягом поточного року. Стосуються вони 1. судової реформи, 2. карантинних обмежень, 3. конституційного імунітету Президента України та 4. мораторію на виконання судових рішень.

Продовжив розгляд питання інвестпривабливості Іван Бондарчук, радник юридичної групи LCF. За його словами відповідний індекс України за першу половину поточного року становить 2,51 за 5-бальною шкалою.

Про мораторії на стягнення з державного сектору економіки

Модератор другої сесії Олег Горецький, керуючий партнер ЮФ «Горецький і Партнери» нагадав, що в Україні існує близько 4000 державних підприємств, і дуже часто держава для захисту їх інтересів застосовує механізм під назвою «мораторій». Та на жаль, за словами спікера, він в основному порушує інтереси та права інших суб'єктів прав власності.

Підтримав його тезу Павло Пушкар, керівник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, зауваживши, що мораторій, по суті є свого роду забороною на звернення до суду, оскарження рішень та дій влади. Відтак у світовій практиці таких механізм використовується вкрай рідко.

В свою чергу Тарас Тарасенко, народний депутат України ІХ скликання зауважив, що для певних державних підприємств механізм все ж необхідний для контролю їхньої роботи. За його словами, згодом, за умови вирівняння ситуації в їх діяльності такий механізм втратить актуальність.

Доповнила тези колеги Валерія Коломієць, заступниця Міністра юстиції України, зазначивши, що мораторій на банкрутство держпідприємств використовується, як вогнегасник для кризових питань, попри порушення таким чином права людини та інтереси держави:

«Неефективність діяльності державних підприємств - це відповідальність виконавчої влади, проте в нас накопичилося чимало стратегічних питань до законодавчої влади. Саме тому потрібен майданчик для розробки та реалізації спільних проєктів для їх вирішення», - підкреслила спікерка.

В свою чергу, партнерка Юридичної групи LCF, арбітражна керуюча, адвокатка Олена Волянська прокоментувала мораторій на стягнення з АТ «Укрзалізниця» за зобов'язаннями ДП «Донецька залізниця».

Про альтернативні способи вирішення спорів & третейські суди

Розпочав фінальне обговорення форуму заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук.

Щодо законопроекту №3411 щодо відновлення довіри до системи третейських судів, спікер зауважив - пропонуються дуже жорсткі, та однозначні кроки для втілення цієї ініціативи. Наразі вже є рішення Комітету з питань правової політики щодо підтримки урядового законопроєкту.

В свою чергу, шляхи відновлення довіри до третейських судів і роль у цьому Третейської палати висвітлив Тарас Шепель, Голова Третейської палати України, голова Третейського суду при ТПП України, член правління Фундації DEJURE.

Спрогнозуйте результат рішення суду з Verdictum PRO. VERDICTUM PRO за допомогою штучного інтелекту проаналізує Ваш позов та покаже шанси на успіх у судовому засіданні в першій інстанції, а також відобразить шанси на перемогу в апеляційній та касаційній інстанціях. Таким чином, тепер Ви зможете розрахувати вірогідність перемоги Вашого клієнта на будь-якому етапі розгляду справи в суді. Детальніше за посиланням

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини