Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Вибори: як правильно заповнити виборчі бюлетені

Реклама

25 жовтня 2020 року, отримавши на своїй виборчій дільниці бюлетені кількох типів, виборцю необхідно буде проголосувати у кожному з них.

У прес-службі Омбудсмана пояснили, як це зробити правильно.

У виборчому бюлетені з виборів депутатів обласної, районної, районної у місті ради, а також депутатів міської, сільської, селищної (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) ради:

1) виборець, визначивши місцеву організацію політичної партії, за яку він голосує, у порожньому квадраті навпроти назви цієї місцевої організації політичної партії робить позначку “плюс” (+) або іншу, що засвідчує його волевиявлення. При цьому позначку необхідно зробити лише в одному квадраті. Якщо в бюлетені будуть позначки навпроти більш як однієї політичної сили, він буде визнаний недійсним;

2) у квадраті з нанесеним трафаретом для написання номера кандидата виборець вписує порядковий номер кандидата в депутати, якого він підтримує. Виборчим кодексом не встановлено вимог до варіантів трафаретного написання номера кандидата в депутати під час безпосереднього заповнення виборцем виборчого бюлетеня. Таким чином, виборець під час написання номера кандидата у квадраті з нанесеним трафаретом може вписати номер у форматі, що відрізняється від того, яким позначено порядкові номери кандидатів у бюлетені. У разі підтримки кандидата, порядковий номер якого відповідає одноцифровому числу, наприклад 6, виборець може у другому квадраті із нанесеним трафаретом вписати номер 6 або 06. Зазначення цифри "нуль" (0) перед позначенням номера кандидата в депутати не є обов'язковим. Виборчий бюлетень вважається дійсним незалежно від розміщення однієї цифри у квадраті із нанесеним трафаретом та проставлення перед нею цифри "нуль" (0).

У виборчому бюлетені з виборів депутатів міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців до 10 тисяч), сільського, селищного, міського голови виборець робить позначку “плюс” (+) або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти прізвища кандидата, за якого він голосує.

Виборець може голосувати лише за одну місцеву організацію політичної партії, одного кандидата в депутати, одного кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови.

Якщо виборець, заповнюючи виборчий бюлетень, припустився помилки, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший виборчий бюлетень. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на неправильно заповнений і лише один раз. Повторна видача виборчого бюлетеня замість неправильно заповненого не допускається.

Як виборці коментують передвиборчі кампанії кандидатів? Використовуйте сучасну систему для аналізу медіапростору Semantrum для аналізу реакцій аудиторії. Замовляйте тест або купуйте Semantrum зі знижкою 30 %.

Читайте також:

ЦВК запустила чат-бот про місцеві вибори

Карантин: затверджено протиепідемічні заходи під час проведення виборів

Як проголосувати за місцем перебування?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини