Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЄСПЛ вперше розглянув явище кібербулінгу як форму насильства над жінками

Реклама

Кібербулінг є одним із видів насильства над жінками. Він може виражатись у різних формах: у порушенні приватного життя, втручанні до комп'ютера жертви, поширенні та маніпуляції інформацією чи зображеннями, зокрема приватного характеру.

У 2020 році Європейський суд з прав людини вперше розглянув явище кібербулінгу як форми насильства над жінками за статтями 3 та 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у справі «Бутуруга проти Румунії», передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Заявниця скаржилася до органів влади на насильницьку поведінку свого колишнього чоловіка. Той оглянув її електронні акаунти, зокрема соціальної мережі Facebook, і скопіював її приватні розмови, документи та фото.

За наслідками розгляду звернення жінки винуватцю було призначено адміністративний штраф. А от кримінальне провадження було припинене через відсутність суспільної небезпеки діяння. Органи влади навіть не стали розглядати його з точки зору домашнього насильства.

ЄСПЛ у цьому відношенні зазначив про невиконання позитивних обов'язків за статтями 3 і 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Судді у Страсбурзі нагадали, що домашнє насильство не має сприйматись лише як насильство фізичне, проте воно може включати, окрім інших форм, насильство психологічне чи залякування.

У рамках домашнього насильства кіберспостереження часто здійснюється близьким партнером особи. Такі дії, як незаконний моніторинг, доступ чи збереження листування одного з партнерів, можуть бути взяті до уваги органами влади під час розслідування справ стосовно домашнього насильства. ЄСПЛ також підкреслив необхідність комплексного розгляду випадків домашнього насильства у всіх його проявах, що було особливо важливим у цій справі.

Доступ до рішень ЄСПЛ, пов'язаних зі статтями Конвенції, а також головні інструменти для ефективної роботи юрисконсульта об'єднано в комплексному рішенні LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН. Замовляйте доступ вже зараз.

Повна база рішень ЄСПЛ відтепер доступна у системах ЛІГА:ЗАКОН.

60 тис. рішень ЄСПЛ у прив'язці до відповідних статей Конвенції офіційною мовою та в перекладі на будь-яку дату у минулому. Плюс короткі огляди рішень українською та легка навігація від рішень ЄСПЛ до відповідних статей Конвенції та навпаки.

Деталі за посиланням

Читайте також:

Неробство принижує гідність ув'язненого: ЄСПЛ

Неможливість отримати процесуальний статус потерпілого ЄСПЛ оцінив у 12 тис. євро

Спецконфіскація порушила гарантії захисту права власності: ЄСПЛ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини