Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Боротьба з організованою злочинністю і захист свідків – у чому зв’язок?

Реклама

Кабмін схвалив Стратегію боротьби з організованою злочинністю. Відповідне розпорядження було прийнято 16 вересня 2020 року за № 1126-р. Стратегія спрямована на підвищення ефективності боротьби з організованою злочинністю. Її планують реалізувати протягом 5 років в три етапи з різними напрямками.

Програми захисту свідків від Кабміну

Одним з таких напрямків є удосконалення нормативно-правового забезпечення. У цій частині особливий інтерес викликає намір влади впроваджувати програми захисту свідків, потерпілих, членів їхніх сімей та близьких родичів.

Захист свідків включає в себе цілий комплекс заходів на всіх стадіях кримінального процесу, тобто на слідстві, в суді і після суду. Свідка можна тимчасово розміщувати в безпечні будинки, можна накладати на обвинуваченого заборону на будь-який контакт зі свідком, можна видаляти підсудного із залу суду, або ж допитувати свідка з прихованої кімнати зі спотворенням його голосу, або навіть онлайн зі спотворенням обличчя. Свідкові можна змінити особистість, перевести в невідоме місце в межах країни або за її межі, якщо це дозволяють можливості держави. При цьому не варто забувати і про простий фізичний захист свідків від замаху.

Очевидно, що такі заходи тягнуть за собою значні фінансові витрати і тому дозволити їх собі можуть тільки сильні, розвинуті держави, такі як США, Канада чи країни ЄС. Уряд України якраз згідний переймати прогресивну практику країн - членів ЄС в сфері захисту свідків. Про це зазначено в Стратегії. Варто сказати, що необхідність в цьому вже давно назріла.

Відсутність захисту свідка в Україні

Не секрет, що розслідування і судовий розгляд будь-якої кримінальної справи не обходиться без свідків. Це основне джерело доказів. Але отримати ці докази часом не просто, тому що свідки бояться їх давати. І ці страхи, на жаль, не безпідставні.

В українському кримінальному процесі склалася така ситуація, що свідки, потерпілі та члени їхніх сімей абсолютно не захищені. І починається все з процесуальних документів. У протоколі допиту свідка або потерпілого обов'язково вказується його домашня адреса і телефон. При цьому процес побудований таким чином, що підозрюваний має можливість ознайомитися з цими даними в будь-який момент, тому що має право ознайомлюватися з матеріалами кримінальної справи. Перебуваючи на волі, скажімо під особистісним зобов'язанням, запорукою або нічним домашнім арештом, тобто не під вартою, йому не складе труднощів розшукати свідка і вплинути на нього. А навіть і знаходячись під вартою, він може передати ці дані своїм спільникам на волі, і вони розшукають свідка.

Я знав одного обвинуваченого. Його судили за жорстоке вбивство. Так ось він в ході процесу писав листи потерпілій - доньці вбитої ним жінки. При цьому у нього також була можливість їй зателефонувати, мобільний телефон значився в протоколі її допиту.

Тому доцільно в протоколах «легендувати» (приховувати) дані свідка, як це робиться, наприклад, у Франції. КПК Франції при допиті свідка дається можливість не вказувати в протоколі адресу свідка. При цьому в протоколі вказується адреса комісаріату, де проводиться допит. У нашому законодавстві така можливість передбачена тільки для поліцейських агентів, дані рядових свідків не засекречуються.

Те ж саме стосується і судів. При допиті свідка або потерпілого в суді насамперед встановлюється його особа. У тому числі привселюдно називається адреса свідка і номер телефону. Ці дані чує підсудний і має реальну можливість дістатися до свідка самостійно, якщо він не під вартою, або за допомогою спільників, якщо під вартою.

У моїй практиці був випадок, коли свідок дуже довго не приходила до суду і пояснювала це тим, що боїться підсудного. В результаті вона погодилася прийти, тільки в супроводі поліцейського.

У цій частині корисно звернутися до законодавства Великобританії. Воно дозволяє отримувати покази свідків через відеоконференцію, а також вести допит свідка з окремої спеціально обладнаної кімнати. Наші суди в змозі проводити такі допити, і вони проводяться з поліцейськими агентами, але до рядових свідків це не застосовується.

Такою ж проблемою у вітчизняному кримінальному процесі є процедура впізнання. Свідкові пред'являють чотирьох осіб, серед яких знаходиться підозрюваний. І свідок повинен вказати на нього. Все це відбувається в відкриту, в кабінеті слідчого. Далі складається протокол, куди заносяться дані всіх учасників, в тому числі адресу та телефон свідка. Як наслідок, підозрюваний запам'ятовує свідка в обличчя, а потім з протоколу дізнається його дані.

У розвинених країнах ця процедура проходить з використанням дзеркального скла, через якого підозрюваний не бачить свідка. В результаті ризик свідка бути впізнаним зменшується в рази.

Управління ризиками в захисті свідків

В цілому в Україні захист свідків чи потерпілих зводиться до банальної фізичної охорони, або ж оповіщенні про небезпеку.

Я брав участь в одному судовому процесі, де потерпілого в суді супроводжував охоронець. Але така особиста фізична охорона не виключає небезпеки замаху. У той час як, в країнах ЄС використовується комплексний підхід управління ризиками, так званий Risk management, який складається з чотирьох етапів:

- оцінка загроз;

- класифікація ризиків за рівнем небезпеки (високий, середній, низький);

- аналіз факторів ризику і оцінка їх значимості;

- контроль за заходами безпеки.

Таким чином, проводиться оцінка критеріїв, загальних для всіх національних законодавств країн ЄС, а саме: на скільки серйозно злочин, наскільки реальна загроза життю свідка і його близьких родичів, наскільки ймовірним є втілення загрози в життя і на скільки свідок придатний для захисту, тобто, його особистісні, психологічні якості.

Всього цього в Україні поки що немає. Ми тільки на початку шляху. Разом з тим, держави ЄС впроваджують ці програми протягом останніх 30 років: Італія-з 1984 року, Німеччина - з 1989 року, Австрія - з 1993 року і так далі.

Тому впровадження Стратегії боротьби з організованою злочинністю має позитивно відобразитися на захищеності свідків і потерпілих в кримінальному процесі. Втім, як воно буде, покаже час.

Олександр Кудрявцев, адвокат в кримінальному праві та процесі,

Адвокатське бюро Олександра Кудрявцева

Читайте також:

Допит секретних свідків порушив право на справедливий суд: ЄСПЛ

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів. Замовляйте доступ зі знижкою 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини