Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зміни до Положення про Єдиний реєстр довіреностей: що варто знати

Реклама

6 березня 2020 року набули чинності зміни до наказу Міністерства юстиції «Про запровадження Єдиного реєстру довіреностей та внесення змін і доповнень до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України» від 28 грудня 2006 року № 111/5, зокрема і до Положення про Єдиний реєстр довіреностей.

Центрально-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) роз'яснило, що варто знати про зміни, внесені до Положення.

Головною новелою стала норма, яка передбачає, що обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі підлягають, окрім довіреностей (у тому числі їх дублікатів), посвідчених в нотаріальному порядку, ще й довіреності, прирівнювані до нотаріально посвідчених, а також відомості про припинення їх дії.

Довіреності, передбачені частиною 3 статті 245 Цивільного кодексу, частиною 2 статті 40 Закону «Про нотаріат», вважаються прирівнюваними до нотаріально посвідчених, а саме:

- довіреність військовослужбовця або іншої особи, яка перебуває на лікуванні у госпіталі, санаторії та іншому військово-лікувальному закладі, може бути посвідчена начальником цього закладу, його заступником з медичної частини, старшим або черговим лікарем;

- довіреність військовослужбовця, а в пунктах дислокації військової частини, з'єднання, установи, військово-навчального закладу, де немає нотаріуса чи органу, що вчиняє нотаріальні дії, також довіреність працівника, члена його сім'ї і члена сім'ї військовослужбовця може бути посвідчена командиром (начальником) цих частини, з'єднання, установи або заклад;

- довіреність особи, яка тримається в установі виконання покарань чи слідчому ізоляторі, може бути посвідчена начальником установи виконання покарань чи слідчого ізолятора;

- довіреність особи, яка проживає у населеному пункті, де немає нотаріусів, може бути посвідчена уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами;

- довіреність суб'єкта права на безоплатну вторинну правову допомогу, за зверненням якого прийнято рішення про надання такої допомоги, може бути посвідчена посадовою особою органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Реєстрація довіреностей (їх дублікатів), посвідчених посадовими, службовими особами, перерахованими в частині 3 статті 245 Цивільного кодексу, статті 38 (у разі відсутності доступу до Єдиного реєстру), частині другій статті 40 Закону «Про нотаріат», а також відомості про припинення їх дії, здійснюється в Єдиному реєстрі за заявою довірителя про реєстрацію таких довіреностей.

Заяву про реєстрацію зазначених довіреностей надає Реєстратору (державним нотаріальним конторам, державним нотаріальним архівам, приватним нотаріусам, дипломатичним представництвам та консульським установам України, що мають доступ до Єдиного реєстру через інформаційну мережу Міністерства юстиції України) безпосередньо довіритель. У разі неможливості подачі заяви на реєстрацію довіреності безпосередньо довірителем підпис довірителя на такій заяві повинен бути засвідчений підписом та печаткою особи, яка посвідчила довіреність.

Захистити своє майно від дій чорних реєстраторів уже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Читайте також:

Нотаріальна таємниця: про що не розкаже нотаріус

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини