Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято рішення про припинення діяльності: які терміни подання звіту та сплати ЄСВ особами, які провадять незалежну профдіяльність

Реклама

Відповідно до пп. 4 п. 1 розд. ІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів від 20.04.2015 № 449, платниками єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок) є особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську), іншу подібну діяльність та отримують від неї дохід.

Особи, які провадять незалежну професійну діяльність, формують і подають самі за себе до контролюючих органів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі - Звіт) один раз на рік до 1 травня року, що настає за звітним періодом.

У разі прийняття рішення про ліквідацію, припинення діяльності страхувальники - особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов'язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня подання до контролюючого органу заяви про зняття з обліку платника єдиного внеску.

Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» формують та подають до контролюючого органу протягом 30 календарних днів з дня подання заяви до контролюючого органу про зняття з обліку платника єдиного внеску (п. 11 розд. ІІІ Порядку № 435).

Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому особа припинила незалежну професійну діяльність згідно з даними реєстру страхувальників.

Сплачується єдиний внесок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

Важливі норми законодавства роз'яснили фахівці Головного управління ДПС у Київській області.

Усе, що потрібно для ефективної роботи адвоката, - у комплексному рішенні LIGA360: АДВОКАТ.

- Будьте в курсі всіх законодавчих новацій.

- Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді.

- Перевіряйте контрагентів і бізнес-партнерів.

Замовляйте доступ зі знижкою 20 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини