Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано Закон стосовно зобов'язання виконавців проводити індексацію розміру аліментів

Реклама

Сьогодні, 24 вересня, в газеті "Голос України" опубліковано Закон № 831-IX "Про внесення змін до статті 71 Закону України "Про виконавче провадження" (щодо обов'язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі)" (законопроект № 3112), який ВР прийняла 1 вересня.

Бажаєте першими отримувати сповіщення про прийняття законопроектів чи зміну статусу нормативно-правових актів? Налаштуйте віджет smart-сигнали в екосистемі LIGA360. Щоб отримати тестовий доступ - переходьте за посиланням.

Відповідно до опублікованого тексту Закону, індексація розміру аліментів, визначеного у твердій грошовій сумі, проводиться, якщо інше на передбачено у виконавчому документі чи у договорі між батьками про сплату аліментів на дитину, виконавцем у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Індексація аліментів проводиться щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Раніше ми писали, що Комітет з питань правової політики рекомендував Верховній Раді прийняти цей законопроект за основу.

Під час обговорення народні депутати зазначали, що відповідно до статті 51 Конституції батьки зобов'язані утримувати дітей до їх повноліття, а повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків.

Одним із способів виконання обов'язку по утриманню є присудження аліментів у твердій грошовій сумі. Сімейним кодексом (частина друга статті 184) передбачено, що розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Індексація грошових доходів спрямована на підтримання купівельної спроможності населення України в умовах зростання цін з метою дотримання встановленого статтею 48 Конституції права щодо забезпечення достатнього життєвого рівня населення України.

Читайте також:

Аліменти під час карантину: платити чи ні?

Розмір аліментів на дитину: що змінилося з 1 січня 2020 року

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини