Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Деякі положення Закону про Національне антикорупційне бюро визнані неконституційними

Реклама

Велика палата Конституційного Суду України 16 вересня розглянула справу за конституційним поданням 50 народних депутатів та визнала неконституційними окремі положення Закону "Про Національне антикорупційне бюро України" від 14 жовтня 2014 року № 1698-VII(зі змінами). Відповідне повідомлення розміщено на сайті КСУ.

Відповідно до прийнятого рішення такими, що не відповідають Конституції визнані положення Закону щодо наділення Президента України повноваженнями:

- утворювати НАБУ;

- призначати на посаду та звільняти з посади Директора НАБУ;

- визначати трьох осіб до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора НАБУ;

- визначати одного члена комісії зовнішнього контролю для проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності НАБУ, його операційної та інституційної незалежності;

- затверджувати Положення про Раду громадського контролю та про порядок її формування.

Водночас, КСУ закрив конституційне провадження у справі  щодо перевірки на відповідність Конституції абз. 1 ч. 1 ст. 1 Закону в частині визначення Національного антикорупційного бюро України як „державного правоохоронного органу“.

Положення Закону, визнані неконституційними, втрачають чинність через три місяці з дня ухвалення КСУ рішення.

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Система Verdictum PRO дає змогу визначити вірогідність ухвалення схожого судового рішення за допомогою математичних моделей машинного зчитування інформації. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Долучайтеся до перших користувачів революційного рішення Verdictum PRO.

Читайте також:

КСУ вирішив питання щодо конституційності встановлених на період дії карантину обмежень прав і свобод громадян

З'явився текст рішення КСУ про неконституційність ліквідації Верховного Суду України

КСУ визнав неконституційними деякі положення судової реформи Зеленського

Юристу необхідно бути постійно в курсі останніх новин і подій на ринку юридичних послуг. Професіння видання ЮРИСТ&ЗАКОН - достовірне джерело важливої інформації для всієї юридичної спільноти: правова картина тижня, аналіз актуальної судової практики та практичні поради експертів. Скористайтеся унікальною пропозицією: оформлюйте передплату на півроку або рік - та отримайте безкоштовний доступ до кінця 2020 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини