Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд схвалив зміни до Податкового кодексу

Реклама

14 вересня Кабінет Міністрів схвалив зміни до Податкового кодексу та деяких інших законів України в частині забезпечення збалансованості бюджетних надходжень. Відповідний законопроект розроблено з метою збільшення надходжень до Державного бюджету у 2021 році.

Запропоновані Міністерством фінансів зміни до ПКУ містять ресурсні норми, норми щодо поліпшення умов ведення бізнесу та підвищення рівня адміністрування, повідомляє Урядовий портал.

Зокрема, у частині поліпшення умов ведення бізнесу передбачається:

- для с/г виробників не нараховуватимуться зобов'язання з ПДВ у випадках форс-мажорних обставин (втрата врожаю, падіж поголів'я);

- виключення із складу доходів платників єдиного податку коштів державної підтримки від Фонду розвитку підприємництва та Фонду розвитку інновацій;

- виключення із складу доходів фізичних осіб - підприємців і громадян сум коштів, отриманих від Фонду розвитку інновацій;

- виправлення неузгодженостей законодавства щодо маркування рідин для електронних сигарет;

- усунення неузгодженості законодавства про ліцензування обігу пального із законодавством про працю;

- пролонгація строку списання заборгованості з ЄСВ так званим «сплячим» ФОП на 2 місяці.

Для підвищення рівня адміністрування змінами до Кодексу передбачено скасувати мораторій на проведення документальних і фактичних перевірок, списати суми фінансових санкцій (штрафів і пені), за умови повного погашення сум податкового боргу протягом 6 місяців, на який нараховані такі фінансові санкції.

Чергові нововведення в цій сфері пропонують встановити дозвіл стягувати податковий борг, який виник у результаті несплати грошового зобов'язання та/або пені, визначених самостійно платником податків у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, за рахунок готівки та/або коштів з рахунків у банках такого боржника за рішенням контролюючого органу без звернення до суду.

Зауважено, що наразі Мінфін разом з ДПС, із залученням представників бізнесу, веде роботу з обговорення проблем, що виникають при зупиненні реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Зазначений законопроект доповнює ПКУ нормами, які надають можливість платнику податку оскаржувати рішення комісії контролюючого органу про відповідність/невідповідність платника податку на додану вартість критеріям ризиковості платника податку, яке надається платнику у випадку відповідності його критеріям ризиковості, визначеним постановою Кабінету Міністрів № 1165.

Звертаємо увагу, що перший в Україні чат-бот для фізосіб-підприємців 2 і 3 груп єдиного податку ReporTax розрахує та сплатить податки, повідомить про заборгованість, автоматично складатиме і подаватиме звітність просто в Telegram. Також бот нагадає підприємцям про терміни сплати податків і подання звітів. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Перевірка реєстраційних змін компаній 24/7 можлива навіть у період карантину. Тримайте у безпеці свій бізнес разом із системою перевірки та моніторингу бізнес-партнерів CONTR AGENT. Система забезпечує автоматичний моніторинг понад 6,5 млн компаній та ФОП України, оновлення всіх реєстраційних змін компанії та миттєве сповіщення про них. Скористайтеся перевагами тестового доступу системи зараз.

Читайте також:

Чи має право ФОП на податкову знижку щодо доходів від підприємницької діяльності: ДПС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини