Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рішення ОСББ не є обов’язковими для орендарів приміщень: ВС

Реклама

Суть справи: на виконання договору оренди нежитлових приміщень, укладеного із комунальним підприємством, орендар звернувся із позовом до ОСББ про спонукання до укладення договору на відшкодування житлово-комунальних послуг.

Відповідно до договору оренди, на орендаря покладено обов'язок: здійснювати витрати, пов'язані з утриманням об'єкта оренди; протягом п'яти днів з дати укладання цього договору укласти з балансоутримувачем договір на відшкодування житлово-комунальних послуг.

Позивач направив ОСББ пропозицію про укладання договору на відшкодування житлово-комунальних послуг, у якій запропонував сплачувати витрати на утримання об'єкта оренди в розмірі 5 грн. за 1 кв. м площі. У відповідь на це ОСББ надіслало позивачу претензію, у якій відповідач заперечив проти укладення договору у запропонованій позивачем редакції (зі сплатою внеску 5 грн. за 1 кв. м), оскільки рішенням загальних зборів ОСББ встановлено розмір внеску (тарифу) на утримання будинків об'єднання: для квартир - 5 грн за 1 кв. м, для нежитлових приміщень - 8 грн. за 1 кв. м.

Читайте також: Новий власник квартири не відповідає за борги попередніх власників (наймачів) за комунальні послуги: ВС

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову.

Однак колегія суддів Господарського суду ВС задовольнила касаційну скаргу, вказавши, що положення статуту та рішення загальних зборів ОСББ не є обов'язковими для орендарів приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідну постанову у справі № 906/884/19 ВС прийняв 2.09.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут.

Відповідно до ст. 12 Закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", прийняті відповідно до статуту рішення загальних зборів об'єднання з питань управління багатоквартирним будинком є обов'язковими для усіх власників квартир (нежитлових приміщень) у багатоквартирному будинку, які одночасно є співвласниками спільного майна такого будинку та зобов'язані його утримувати.

У зв'язку з чим рішення загальних зборів ОСББ, у тому числі про визначення переліку та розміру витрат на управління багатоквартирним будинком, є обов'язковими для міської ради, як власника відповідних нежитлових приміщень, який в силу прямої норми закону несе тягар утримання належного йому майна та зобов'язаний виконувати прийняті відповідно до статуту рішення ОСББ. При цьому у разі відмови співвласника сплачувати встановлені внески і платежі об'єднання має право звернутися до суду.

Верховний Суд вказав, що визначаючи зобов'язання орендарів зі здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком, чинне законодавство не передбачає механізму реалізації такого зобов'язання, у тому числі механізму захисту прав об'єднання співвласників, зокрема не встановлює для ОСББ права примусового стягнення відповідних коштів з орендарів у судовому порядку, передбачаючи таке право лише щодо співвласників майна.

ЛІГА:ЗАКОН презентує Verdictum PRO - першу систему аналізу судових рішень із функціоналом передбачення вірогідності перемоги в суді за допомогою штучного інтелекту. Система Verdictum PRO дає змогу визначити вірогідність ухвалення схожого судового рішення за допомогою математичних моделей машинного зчитування інформації. Сьогодні Verdictum PRO аналізує понад 80 млн документів. Долучайтеся до перших користувачів революційного рішення Verdictum PRO.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини