Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як захистити «право на публічність», коли інші використовують ваші немайнові права задля отримання прибутку

Реклама

Бред Пітт, Софія Ротару чи Віталій Кличко - чи потрібна їхня згода на те, аби використати їхній образ, наприклад, у рекламному ролику? В багатьох країнах багаті й знамениті знаються на захисті свого «права на публічність». Що це означає в іноземній доктрині? Це можливість відомих публічних осіб (зірок, громадських діячів, політиків) захищати свої ім'я, зображення або навіть модель поведінки від їх використання третіми особами з метою здобуття комерційної вигоди. Під захист підпадає саме право на отримання прибутку від використання «образу», адже асоціація з відомою особою привертає більшу увагу пересічного споживача.

Що стосується України, то, нажаль, тут відсутнє вичерпне розуміння того, що ж означає така концепція, як «захист публічності». Законодавець за певних обставин надає частковий захист імені, зображення та персонажу.

Давайте розглянемо детальніше, які норми в Україні передбачають захист права на публічність, відповідно до трьох його складових.

Заборона використання імені

Кожен з нас може захищати свої немайнові права, зокрема, і власне ім'я. Підтвердження цьому знаходимо у ст. 296 "Право на використання імені" Цивільного кодексу України.

Що ж означає поняття "незаконне використання імені"? Це будь-яке використання, наприклад, написання на етикетці товару, вашого імені (чи будь-якої іншої фізичної особи), на яке той, хто здійснює такі маніпуляції, не має відповідних прав. Діяльність ані фізичних, ані юридичних осіб не може порушувати особисті немайнові права.

Ч.2 ст. 296 Цивільного кодексу України передбачає, що використання імені фізичної особи як персонажа (дійової особи) в літературних та інших творах (крім творів документального характеру), допускається лише за її згодою, а після її смерті - за згодою її дітей, вдови (вдівця), а якщо їх немає - батьків, братів та сестер.

Існують спеціальні норми авторського права, які деталізують порядок використання імені фізичної особи як частини твору, фільму, реклами, тощо. Ключове правило - використовувати об'єкти авторського і суміжних прав можна з дозволу суб'єкта цих прав (наприклад, того ж Бреда Пітта), за виключенням випадків вільного використання таких об'єктів. Регулювання щодо цього міститься у статтях 426, 440, 452 Цивільного кодексу України та статтях 15, 32, 33, 39 - 41, 45 - 50 Закону України "Про авторське право і суміжні права".

Тобто, використання імені будь-якої фізичної особи без її дозволу є абсолютно неправомірним. В такому випадку фізична особа має право вимагати зупинити порушення її прав та стягнути моральну шкоду в судовому порядку.

Заборона використання персональних фото

Сучасне життя неможливо уявити без фотографії, а життя публічних людей і поготів. Сотні знімків, які публікуються в соціальних мережах, фігурують у рекламних роликах, кліпах, відео, та й просто зберігаються на телефонах чи у комп'ютерах, так чи інакше висвітлюють особисте життя відомих діячів. На жаль, трапляється, коли ці фото використовують без їхньої згоди, маючи на меті отримання комерційної вигоди. В українських реаліях у таких випадках на допомогу приходить ст. 307«Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок» Цивільного кодексу України, яка передбачає такі положення:

1. Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру

2. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя. Витрати, пов'язані з демонтажем виставки чи запису, відшкодовуються цією фізичною особою

Що стосується захисту інтересів фізичної особи, яка зображена на фотографіях та (або) в інших художніх творах, то вказане регулюється ст. 308 ЦКУ. Відповідно до її тлумачення, за загальним правилом, фотографія, на якій зображено фізичну особу, може бути публічно показана, відтворена, розповсюджена тільки за згодою фізичної особи. Винятком є випадки, за яких: (а) фізична особа позувала авторові за плату; (б) це викликано необхідністю захисту інтересів зображеної фізичної особи або інтересів інших осіб.

Таким чином, не враховуючи кількох винятків, приватні фото/відео фізичної особи не можна використовувати без її згоди. Це правило стосується не лише випадків, метою яких є отримання комерційної вигоди, а й взагалі будь-якої публічної демонстрації персональних зображень.

Заборона використання персонажу

В Україні персонаж, або іншими словами «сценічний образ», захищається авторським правом. Логіка така, що під час публічного виступу людина зробила інтелектуальний внесок задля створення власного специфічного образу. Саме тому «персонаж» охороняється ст. 1 Закону України «Про авторське право і суміжні права».

Якщо особа, скажімо, вигадала власного персонажа, є автором певного сценічного образу з притаманною йому/їй зовнішністю, характерною манерою розмовляти, співати, грати або з особливими рисами характеру та поведінки, то в цієї особи є цілковите право на захист свого твору. Це правило беззаперечно діє в судовій практиці у тих випадках, коли вказаний персонаж є добре відомим як в Україні, так і поза її межами.

Приклад - справа за участі співачки Анастасії Приходько, яка отримала майже 270 тис. грн компенсації за те, що в рекламному ролику, який транслювався телеканалом "Україна", було використано її образ. Суди так аргументували наявність правопорушення: «з притаманним їй зовнішнім виглядом, характерною манерою говорити, співати, рисами характеру та поведінки. Вказаний персонаж є добре відомим в Україні та поза її межами» (Постанова Київського апеляційного суду від 08.10.2019 у справі № 757/27183/18-ц).

Ба більше, Верховний Суд, на рішення якого орієнтуються суди нижчих інстанцій, підтвердив порушення авторських прав у справі, де зображення, що помістили на етикетку певного товару, викликало стійкі асоціації з відомим персонажем (справа № 369/9557/15-ц).

Трішки складніше захистити публічність осіб, які є менш відомими. У справах із привселюдним використанням образу людини адвокати захищають її права двома шляхами - через призму захисту права на особисте життя або права на захист власного імені чи зображення.

Аби зрозуміти, чи можна стягнути з порушника прав компенсацію за завдану шкоду, необхідно детально аналізувати обставини кожного окремого випадку. Незважаючи на те, що в Україні не існує концепції «права на публічність», український законодавець все ж забезпечує підґрунтя для захисту цього права. Позитивна практика у вигляді справ, що успішно завершилися на користь позивачів, є цьому підтвердженням.

Дар'я Зима, молодший юрист INTEGRITES

Читайте також: Які права захищає торговельна марка?

Процедура реєстрації прав на нерухомість в Україні

Безоплатна земельна ділянка - це міф чи реальність?

Кризові умови потребують від бізнесу посиленої уваги до законодавчих змін. Незамінним рішенням у портфелі кожного юриста є онлайн-система ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Почніть користування прямо зараз, щоб отримати доступ до найбільшої нормативно-правової бази та довідкової інформації зі зручним пошуком та конкретними алгоритмами дій у типових ситуаціях.

PatentBot дає можливість перевірити, чи вільна торговельна марка, та оформити її реєстрацію онлайн всього за 10 - 15 хвилин. Отримайте додаткову знижку -10 % з промокодом від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини