Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд роз'яснив права власника щодо усунення перешкоди у користуванні майном

Реклама

Суть справи: підприємство звернулось із позовом до банку, в якому просило зобов'язати відповідача усунути перешкоди у користуванні майном, яке належить йому на праві власності. Відповідне майно знаходиться в будівлях та спорудах на відповідальному зберіганні у ТОВ, на все рухоме і нерухоме майно якого за заявою банку накладено арешт.

Місцевий та апеляційний суди відмовили у задоволенні позову, виходячи з того, що з огляду на предмет та підстави позовної заяви, позивач обрав невірний спосіб захисту.

Суди зазначили, що ураховуючи положення статті 59 Закону України "Про виконавче провадження" позивач може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на майно і про зняття з нього арешту.

Колегія Господарського суду ВС із таким висновком погодилась.

Відповідну постанову у справі № 910/16236/18 ВС прийняв 03.02.2020. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, яку можна протестувати тут. В окремому розділі системи ви зможете ознайомитись із усіма правовими правовими позиціями ВС.

ВС вказав, що положення Закону України "Про виконавче провадження" є спеціальними нормами, які застосовуються у спірних правовідносинах, а відтак обраний позивачем спосіб захисту не відповідає змісту порушеного права позивача, тобто не є ефективним.

Положеннями статті 391 Цивільного кодексу України передбачено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

По суті позовні вимоги позивача про усунення перешкод у користуванні майном є як додатковий спосіб захисту прав власника майна на здійснення ним користування та розпорядження майном.

Негаторний позов пред'являється власником за умови, що він має майно у своєму володінні, однак протиправна поведінка інших осіб перешкоджає йому здійснювати права користування та розпорядження ним.

Читайте також:

Верховний Суд роз'яснив, що розуміється під збільшенням або зменшенням позовних вимог

Верховний Суд висловився стосовно порушення права на захист

Верховний Суд роз'яснив, коли договір оренди землі визнається недійсним

Для побудови виграшної стратегії захисту клієнта в суді існують сучасні діджитал-сервіси, які допомагають полегшити роботу адвоката. Аналітична система аналізу судових рішень Verdictum надає доступ до 85 млн судових рішень та допомагає оперативно вивчити позицію конкретного судді та колег у схожих справах. Окрім цього система надає доступ до розкладу судових засідань і завантаженості суддів. Отримайте доступ до Verdictum.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини