Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада підтримала за основу законопроект про адміністративну процедуру

Реклама

Сьогодні, 2 вересня, народні обранці прийняли в першому читанні за основу урядовий законопроект № 3475 «Про адміністративну процедуру».

Усі законопроекти з пояснювальними записками до них можна знайти в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ до систем.

Доповідав проект заступник Міністра юстиції Олександр Банчук. Він повідомив, що проект Закону з цього питання подається вшосте.

«Законопроект визначає єдині правила відносин між особою і державою», - зауважив заступник Міністра.

Голова підкомітету Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Лариса Білозір зазначила, що проект є надзвичайно важливим і складним. Вона поінформувала, що Комітет рекомендує Верховній Раді підтримати законопроект у першому читанні за основу з урахуванням уточнень, запропонованих Комітетом.

Адміністративне законодавство України потребує радикального оновлення, результатом якого має стати запровадження нової ідеології функціонування органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та інших суб'єктів, які законом уповноважені здійснювати владні управлінські функції, зазначається в пояснювальній записці до законопроекту.

Одне із ключових місць у комплексному розумінні суті адміністративної процедури посідають принципи, за якими вона здійснюється, тому розділ І «Загальні положення» законопроекту майже повністю присвячений принципам, зокрема: верховенства права, законності, рівності перед законом, обґрунтованості та визначеності, безсторонності (неупередженості) адміністративного органу, добросовісності і розсудливості, пропорційності, відкритості, своєчасності і розумного строку, ефективності, презумпції правомірності дій та вимог особи, офіційності, гарантування права особи на участь в адміністративному провадженні, гарантування ефективних засобів правового захисту. Ці принципи наповнені також конкретними механізмами через права та обов'язки учасників адміністративної процедури.

Суб'єктний склад адміністративного провадження визначений у розділі II законопроекту. Крім того, у розділі ІІ запропоновано врегулювати питання забезпечення неупередженості адміністративного органу, а також об'єктивності в діяльності осіб, які сприяють розгляду справи, а саме визначити підстави для їх можливих відводів.

Однією з новацій також є врегулювання в розділі II проекту важливого питання реалізації механізму публічного правонаступництва внаслідок припинення первісного адміністративного органу або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

Розділ ІІІ законопроекту стосується порядку подання та реєстрації заяви.

Розділом ІV проекту Закону визначаються питання щодо прийняття рішення у справі.

Адміністративне оскарження виділено в окремий розділ V. Суб'єктом розгляду скарги за проектом є адміністративний орган вищого рівня, а також комісія, утворена адміністративним органом для розгляду скарг.

Розділом VI визначається порядок відкликання або визнання акта недійсним, встановлюється можливість перегляду адміністративного акта за нововиявленими обставинами тощо.

У розділі VIІ встановлюється порядок виконання адміністративного акта.

Розділом VIІІ визначається порядок обчислення строків в адміністративному провадженні та встановлюються строки вирішення (перегляду) справи.

Нагадаємо, відповідний законопроект було розроблено Міністерством юстиції і схвалено Урядом у травні (детальніше).

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини