Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Робота у вихідний день: яка відповідальність за нездійснення компенсації

Реклама

Відповідно до ст. 72 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі в подвійному розмірі.

У Держпраці розглянули два варіанти.

Перший варіант, коли сторони дійшли згоди щодо надання іншого дня відпочинку за умови роботи у вихідний день, проте роботодавець порушив цю норму закону. У такому випадку тільки у разі виконання припису центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, та усунення виявлених порушень, у визначені приписом строки (далі - припис) заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються. При цьому, якщо припис про усунення виявлених порушень, виданий інспектором праці, не виконано - застосовуватимуться фінансові санкції, передбачені абз. 9 ч. 2 ст. 265 КЗпП, у розмірі мінімальної зарплати.

Крім того, за вчинення порушення повторно протягом року з дня виявлення порушення - застосовуватимуть фінансові санкції у двократному розмірі мінімальної зарплати за кожне таке порушення.

Другий варіант, якщо сторони дійшли згоди компенсувати роботу у вихідний день у грошовій формі у подвійному розмірі, і роботодавець порушує норми вимог ст. 72, ст. 107 КЗпП. Тоді відповідно до ч. 7 ст. 265 КЗпП у разі виконання припису у визначені строки заходи щодо притягнення до відповідальності не застосовуються. Проте якщо припис не буде виконано - застосовуватимуться фінансові санкції, передбачені абз. 5 ч. 2 ст. 265 КЗпП, а саме, у двократному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

У разі сплати юридичною особою або фізичною особою - підприємцем, яка використовує найману працю, 50 % розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю, передбаченого цією статтею, така постанова вважається виконаною.

Сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю згідно з вимогами ч. 10 ст. 265 КЗпП.

Також за порушення вимог статті 72 КЗпП передбачена адміністративна відповідальність, яка визначена ч. 1 ст. 41 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Перевірка реєстраційних змін компаній 24/7 можлива навіть у період карантину. Тримайте у безпеці свій бізнес разом із системою перевірки та моніторингу бізнес-партнерів CONTR AGENT. Система забезпечує автоматичний моніторинг понад 6,5 млн компаній та ФОП України, оновлення всіх реєстраційних змін компанії та миттєве сповіщення про них. Скористайтеся перевагами тестового доступу системи зараз.

Читайте також:

Працівник відсутній на роботі в день звільнення: що робити з трудовою?

Зміна режиму робочого часу: на що звернути увагу

Ведення підприємницької діяльності без держреєстрації: яка відповідальність передбачена

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини