Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правила виїзду дитини за кордон

Реклама

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» неповнолітні громадяни України виїжджають з України за наявності паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта, службового паспорта, проїзного документа дитини, який видається дітям у віці до 18 років, або якщо вони вписані в закордонний паспорт одного з батьків, та у його супроводі.

Відповідно до п. 4 "Правил перетинання державного кордону громадянами України", затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.95 № 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2010р. № 724), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється:

1. За нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску;

Для цього вам потрібно надати нотаріусу для оформлення згоди на виїзд дитини за кордон наступні документи:

- оригінал батьківського паспорта (або обох паспортів, якщо потрібна згода обох батьків);

- батьківський ідентифікаційний код (коди) - в оригіналі або нотаріально завірені копії;

- свідоцтво про народження дитини (оригінал).

При цьому слід надати таку інформацію:

- назва країни, в яку виїжджає дитина;

- терміни перебування за кордоном;

- дати виїзду-в'їзду;

- дані (ПІБ, місце проживання) супроводжуючого - в разі, якщо дитина їде не з батьками.

Варто зауважити, що у разі, якщо ви надали у нотаріуса згоду, а потім передумали ви звичайно ж зможете у нотаріуса її відкликати. Однак навіть, якщо ви повідомите Державну прикордонну службу про відкликання раніше наданої згоди, то Державною прикордонною службою не передбачено порядку розгляду відкликання дозволу і внесення його в базу , а отже ваша раніше надана заява буду діяти до закінчення її строку дії.

2. Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків:

· якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску;

· якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном;

· тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця під час пред'явлення рішення суду або органу опіки та піклування (районної, районної у м. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі його утворення), сільської, селищної ради об'єднаної територіальної громади) або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб;

· у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця та більше дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на захворювання, передбачені частиною п'ятою статті 157 Сімейного кодексу України і відповідно наявності документа, виданого лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу, в порядку та за формою, встановленими МОЗ;

· у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

- свідоцтва про смерть другого з батьків;

- рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

- рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

- рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

- рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

- довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька відповідно до ч.1 ст. 135 Сімейного кодексу України (при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою) під час виїзду дитини за кордон у супроводі одинокої матері);

- довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці, виданої органом державної виконавчої служби;

- свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави, що не містить відомостей про батька дитини, легалізованого або засвідченого апостилем, а також без будь-якого додаткового засвідчення у випадках, передбачених міжнародним договором України.

Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою обох батьків із зазначенням держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі.

Проїзний документ дитини не видається з 1 квітня 2015 року та, відповідно, не вносяться відомості про дітей до паспортів батьків. У такому випадку неповнолітні діти, відомості про яких внесені до одного з батьків, мають право перетинати державний кордон України за цим документом до закінчення терміну його дії.

Як діяти, якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною, і мета поїздки: лікування; навчання; участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких туристичних, дослідницьких, спортивних заходах; оздоровлення та відпочинок і відсутня заборгованість по сплаті аліментів, однак не має можливості отримати нотаріально посвідчену згоду ?

По-перше: Варто направити другому з батьків лист - прохання надати згоду на виїзд з дитиною за кордон із зазначенням держави, мети та тривалості поїздки. Таке повідомлення направляється рекомендованим листом, за адресою місця реєстрації другого з батьків.

Якщо згоду не надали протягом 10-ти днів після вручення рекомендованого листа то це є підставою для звернення до о суду із заявою про надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків. В такому випадку вам буде необхідно підготувати наступній перелік документів для суду:позовна заява про виїзд дитини за кордон; копія вашого паспорта громадянина України та ідентифікаційного коду; копія рішення суду про розірвання шлюбу; копія свідоцтва про народження дитини; докази доцільності поїздки. Вказані документи мають бути в трьох екземплярах (для суду, для відповідача та органу опіки та піклування так як вони у вас будуть залучені в якості третьої особи).

В такому випадку, на кордоні, ви пред'являете копію рішення суду про дозвіл на виїзд дитини.

ВАЖЛИВО! За умисне порушення строків перебування за кордоном наступає адміністративна відповідальність - штраф від 1700 до 3400 грн. та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Як діяти, якщо наявна заборгованість зі сплаті аліментів, у вашої дитини інвалідність, а вам потрібно виїхати за кордон ?

Якщо заборгованість понад 4 місяці або понад 3 місяці дитині з інвалідністю або тяжкою хворобою ви можете виїхати з дитиною за кордон на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника. Для цього необхідно отримай довідку про наявність у другого з батьків заборгованості по сплаті аліментів за місцем виконання рішення про стягнення аліментів та

документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

На який термін видається довіреність на вивезення дитини за кордон?

Строк довіреності на дитину для виїзду за кордон прописується індивідуально, так як період її дії безпосередньо залежить від цілей подорожі. На законодавчому рівні передбачено оформлення батьківської згоди на кожну поїздку окремо, однак в деяких випадках (лікування, навчання, спілкування з родичами тощо) довіреність може бути оформлена на кілька поїздок. Вартість довіреності на виїзд дитини за кордон у 2020 році становить близько 350-500 гривень.

Які документи потрібні для поїздки за кордон з дитиною?

Неповнолітні діти можуть перетинати межі України за допомогою закордонного паспорту, проїзного документу або за закордонним паспортом батьків (з внесеними даними про дитину). Слід зазначити, що Міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів для дітей, а також їх внесення в закордонні паспорти батька або матері. Дійсний проїзний документ дитини може використовуватися для виїзду за кордон до закінчення терміну дії, але не пізніше, ніж до 1 жовтня 2020 року (можлива зміна дати).

Актуальна інформація про умови вивезення дітей і необхідні для цього документи надається батькам з урахуванням дат запланованих поїздок за номером телефону гарячої лінії «Довіра» Прикордонної служби України (044) 527-63-63.

Таким чином, переймаючи європейську практику, найближчим часом закордонний паспорт для дитини буде єдиним діючим документом для перетину кордону. При цьому оформити його можна і новонародженим, але термін дії документа для дітей, які не досягли 16 років, обмежений чотирма роками. Після досягнення 16-річного віку закордонний паспорт видається на 10 років.

Чи може дитина їхати за кордон по ID-картці?

Громадяни України, які отримали внутрішній біометричний «АйДі» паспорт, можуть виїхати за кордон без оформлення закордонного паспорта тільки в обмежений перелік країн. Наприклад, поїхати з дитиною по ID-карті можна в Туреччину і Прибалтику - Латвію, Литву й Естонію (після підписання договору). Таким чином, виїзд дитини за кордон по «АйДі» картці істотно обмежений, а в переважну більшість країн ЄС - заборонений. Однак важливо знати, що за технічними характеристиками український ID-паспорт у формі картки можна використовувати для того, щоб їхати за кордон без наявності біометричного закордонного паспорту.

Які документи необхідні для перетину з дитино кордону України з Росією?

Виїзд з малолітніми (неповнолітніми) дітьми в Російську Федерацію регламентований «Правилами перетинання державного кордону громадянам України».

Як було зазначено вище, особа, яка не досягла 14 років, має право пересуватися по території України лише за згодою батьків і в їх супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені обома батьками за нотаріально посвідченою згодою.

У разі, якщо батько дитини проживає в РФ, можна оформити нотаріально завірену згоду від батька в Україні або РФ.

Відповідно до Мінської конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22.01.1993 громадяни кожної з Договірних Сторін, а також інші особи, які проживають на її території, користуються на територіях всіх інших Договірних Сторін таким самим правовим захистом їх особистих, майнових і немайнових прав, як і власні громадяни цієї Договірної Сторони.

Договірні Сторони зобов'язуються пересилати одна одній на запит без перекладу і безкоштовно документи про освіту, трудовий стаж та інші документи, що стосуються особистих, майнових чи немайнових прав і інтересів громадян.

Таким чином, поїздка з дитиною в РФ з матір'ю (батьком) можлива з письмової згоди другого з батьків, завіреної нотаріально. Для бабусь, дідусів та інших супроводжуючих осіб, дозвільним документом на виїзд дитини за рубіж України є нотаріальна довіреність від кожного з батьків. Залишити країну без дозволу батька (матері) дитина може лише у передбачених законом випадках, перелік яких наведено вище.

Як виїхати з дитиною на ПМП без згоди батька (матері)?

Вивезення дитини з України на постійне місце проживання в іншу країну без згоди батька (матері) проводиться за рішенням суду. Таким чином, якщо тато або мама не дають дозвіл на від'їзд дітей на ПМЖ, вирішити це питання можна шляхом подання позовної заяви до суду. Підставою для виїзду на ПМЖ з дитиною без згоди і дозволу батька (матері) є наступні документи:копія свідоцтва про смерть батька (матері); рішення суду про позбавлення батьківських прав; визнання особи обмежено дієздатною чи недієздатною; визнання другого з батьків безвісно відсутнім або оголошення його померлим.

Узагалюючи вище викладе, хочу зауважити, що діти - це наші послідовники, наше майбутнє: хтось талановитий художник, інший - геніальний винахідник, а третій - справедливий суддя. Як казав Оскар Уайльд: «Кращий спосіб зробити дітей хорошими - це зробити їх щасливими». Такого «щастя» можна цілком досягти, створивши систему норм, які б гарантували права дітям не залежно від взаємовідносин, які склалися між їхніми батьками.

Адвокат юридичної компанії «Riyako&Partners»

Аніщенко Катерина

Читайте також:

Законодавство щодо стягнення аліментів на утримання дитини хочуть змінити

Аліменти під час карантину: платити чи ні?

Все про аліменти: як розрахувати, як стягнути, як припинити виплати

Незамінний інструмент для роботи адвокатів та юристів! Система аналізу VERDICTUM містить 85 млн судових рішень з господарських, цивільних, кримінальних та адміністративних справ, відображає історію проходження справ та подібні рішення. Швидко аналізуйте правові позиції Верховного Суду, моніторте розклад судових засідань та завантаженість суддів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини