Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Неробство принижує гідність ув'язненого: ЄСПЛ

Реклама

Відсутність можливості спілкуватися та здійснювати бодай якусь цілеспрямовану діяльність під час відбування покарання становить порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Такого висновку дійшов Європейський суд з прав людини в рішенні у справі «Дімітар Ангелов проти Болгарії» (заява № 58400/16), передає інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Дімітар Ангелов, засуджений до довічного ув'язнення, перебуває під вартою з 1999 року. В 2013 році його перевели у в'язницю із «особливим режимом», що передбачав суворі умови утримання. Через три роки Ангелов подав позов про відшкодування збитків через такі умови, звертаючи, зокрема, увагу відсутність санітарних приміщень та проточної води в його камері (був змушений ходити в туалет у відро). Також він стверджував, що був ізольований майже 24 години на день, не маючи можливості працювати чи навчатися.

Суди частково задовольнили його позов, присудивши 500 євро компенсації. І зрештою Ангелова розмістили з іншим довічно ув'язненим у спільній камері, обладнаній туалетом і душем, відокремленими від решти житлової площі.

Д. Ангелов звернувся до Європейського суду з прав людини. Посилаючись на статтю 3 (заборона нелюдського та такого, що принижує гідність, поводження) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився, зокрема, на погані умови тримання під вартою, майже повну ізоляцію та відсутність цілеспрямованої діяльності.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій через відсутність санітарних приміщень у поєднанні з тривалою ізоляцією та відсутністю цілеспрямованої діяльності, доступної для нього, а також присудив 6 тис. євро компенсації моральної шкоди.

Зауважимо, що у липні 2020 року компанія ЛІГА:ЗАКОН оновила та додала до своїх Інформаційно-правових систем доступ до повної бази ЄСПЛ.

Відтепер користувачі ІПС (Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН) отримають розширений функціонал:

- База з близько 60 000 рішень ЄСПЛ, пов'язаних зі статтями Конвенції.

- Можливість переглядати рішення ЄСПЛ, пов'язані саме з тією статтею Конвенції, яка потрібна в роботі.

- Систематизація ключових рішень до статей Конвенції.

- Вибір рішення ЄСПЛ потрібною мовою (українською, англійською, французькою) і можливість автоматичного перекладу.

- Застосовування Time-machine (часового фільтру) для вибору конкретного рішення ЄСПЛ, яке було прийняте у певний час.

- Короткі огляди рішень українською мовою.

Читайте також:

Українські юристи отримають доступ до повної бази ЄСПЛ

12 речей, які варто знати для захисту прав людини в Європейському суді - головне з тренінгу для юристів

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини