Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Президент ініціює підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн в три етапи

Реклама

Збільшення з 1 вересня мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн., яке передбачене президентським законопроектом № 3963, - це перший етап. Впродовж 2021 року мають бути реалізовані наступні етапи підвищення, наголосив Президент.

«Впевнений, що депутати проголосують законопроект, поданий від Президента України, за збільшення мінімальної заробітної плати до п'яти тисяч гривень. Потім другий етап цієї програми - збільшення з 2021 року до шести тисяч гривень. І впродовж 2021 року буде третя частина - ми збільшимо до шести з половиною тисяч гривень», - розповів Глава держави.

За словами Володимира Зеленського, після підвищення мінімальної заробітної плати зростуть доходи працівників бюджетної сфери: вчителів, медиків, соцпрацівників, оскільки їхні посадові оклади розраховуються за єдиною тарифною сіткою, прив'язаною до мінімальної зарплати.

Зауважимо, що актуальний розмір мінімальної зарплати можна знайти в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Президент звернувся до Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з проханням провести позачергове засідання Парламенту 25 серпня, після Дня Незалежності України, та закликав народних депутатів підтримати президентський законопроект.

Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий зазначив, що профспілки неодноразово порушували перед Урядом та роботодавцями питання щодо підвищення рівня мінімальної заробітної платні. За його словами, нинішня інфляція фактично з'їдає мізерні доходи громадян, і варто було б підвищити мінімальну зарплату до рівня не нижче 6,5 тис. грн.

Підвищення «мінімалки» сприятиме виведенню з тіні зарплат українців, коли роботодавець офіційно встановлює працівнику найнижчий дозволений законом оклад, а іншу частину зарплати віддає у конверті, ухиляючись від сплати єдиного соціального внеску. Також це стимулюватиме зростання рівня середніх зарплат в Україні та сприятиме зменшенню відтоку людського капіталу за кордон.

Як зазначив Григорій Осовий, підвищення до 5 тис. грн - це лише перший етап. У проекті державного бюджету на наступний рік, який Уряд має подати до Парламенту до 15 вересня, потрібно передбачати наступні етапи підвищення. Зі свого боку бізнес також має готуватися до неминучого підвищення рівня мінімальної зарплати в майбутньому.

Нагадаємо, 6 серпня Президент подав законопроект про збільшення мінімальної зарплати з вересня.

Якими будуть наступні рішення влади? Замовте тестовий доступ до екосистеми LIGA360, щоб стежити за прийняттям законів, що можуть вплинути на ваш бізнес. Ви можете замовити повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Читайте також:

Як підвищуватимуть мінімальну зарплату: Кабмін оприлюднив графік

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини