Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Один за всіх, а чи за одного всі? Як працювати бізнесу з «червоних» і «помаранчевих» зон, якщо влада цих регіонів відмовилася від посилення карантинних заходів

Реклама

З 1 серпня набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2». Згідно з даною постановою, адаптивний карантин продовжено до 31.08.2020 року. Разом з цим, встановлено нові правила адаптивного карантину. Залежно від епідеміологічної ситуації усі регіони розділені на кілька зон: зелений, жовтий, помаранчевий і червоний по рівню епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

В даному випадку слід зазначити, що акти Кабінету міністрів України нормативного характеру видаються у формі постанов Кабінету Міністрів України. А згідно зі ст. 117 Конституції України, постанови Кабінету Міністрів України є обов'язковими до виконання. При цьому, саме Кабінет Міністрів України спрямовує і координує діяльність місцевих державних адміністрацій щодо виконання Конституції та законів України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, органів виконавчої влади вищого рівня, здійснення на відповідній території інших наданих місцевим державним адміністраціям повноважень.

Тобто акти Кабінету міністрів України є обов'язковими для виконання в тому числі органами місцевого самоврядування. Відмова органів місцевого самоврядування від виконання постанови Кабміну не відповідає вимогам законодавства.

Аналізуючи прийняту постанову, органи місцевого самоврядування в межах компетенції, можуть на території регіону, на якій встановлено "помаранчевий" і "червоний" рівень епідемічної небезпеки, додатково застосовувати обмежувальні протиепідемічні заходи, тобто мають права тільки посилювати карантин, а не навпаки.

Також слід зазначити, що прийнятою постановою Кабмін окремо встановив ряд карантинних обмежень для кожної із зон епідеміологічної небезпеки, які поширюються на всіх юридичних або фізичних осіб. Контроль за дотриманням карантинних обмежень покладено на служби, які підпорядковуються органам центральної влади. Отже, в разі недотримання конкретним установою, організацією або фізичною особою карантину конкретної зони, то саме такий заклад, організація або фізична особа підлягає притягненню до відповідальності, незалежно від узгодження з такими обмеженнями органом місцевого самоврядування.

Тарас Копистинський, адвокат АО (адвокатського об'єднання) Matviyiv&Partners

Читайте також:

17 тис. грн штрафу за відсутність документів на вулиці: суд підтвердив

Штраф за перебування без маски в громадському місці: різна судова практика

17 тис. грн штрафу за порушення правил самоізоляції: рішення суду

Штраф 17 тис. грн за перебування в магазині без маски: рішення суду

Спробуйте створити свій власний інфорпростір в екосистемі LIGA360. Власна стрічка новин і моніторинг з понад 1835 медіа, 20 телеканалів, 15 радіостанцій, 1 800 інтернет та друкованих ЗМІ. Обирайте, що читати саме вам! Спробувати LIGA360

Замовте безкоштовний повний тестовий доступ на 4 доби до LIGA360 за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини