Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нотаріуси зможуть витребовувати документи від фізичних та юридичних осіб: опубліковано Закон

Реклама

Сьогодні, 7 серпня, в газеті "Голос України" опубліковано Закон № 775-ІХ "Про внесення змін до Закону України "Про нотаріат" (щодо усунення законодавчих колізій та прогалин)", який ВР прийняла 14 липня.

Зокрема, встановлено право нотаріусів витребовувати від фізичних та юридичних осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій.

Також удосконалено процедуру визнання фізичної особи живою та визначення її місця проживання в частині малолітніх та недієздатних осіб.

Нотаріус на прохання фізичної особи посвідчує факт, що така фізична особа є живою або факт її перебування в певному місці.

Встановлено, що посвідчення факту, що малолітня особа, недієздатна фізична особа є живою, а також посвідчення факту перебування її в певному місці, здійснюються за зверненням законних представників такої особи (батьків, усиновлювачів, опікуна).

Крім того, закріплено, що нотаріальні дії можуть здійснюватись у приміщенні дипломатичного представництва або консульської установи.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також:

Суд визнав виконавчий напис нотаріуса таким, що не підлягає виконанню

Конституційний Суд ухвалив рішення у справі щодо виконавчого напису нотаріуса

Державні нотаріальні контори можуть ліквідувати протягом двох років

Захистити своє майно від рейдерів вже зараз допоможе сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій.

Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини