Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховний Суд висловився стосовно порушення права на захист

Реклама

Колегія суддів Кримінального суду ВС у справі № 686/25855/18 від 28.05.2020 дійшла висновку, що доводи касаційних скарг про порушення права на захист є необґрунтованими.

Із повним текстом постанови зручно ознайомитись у системі VERDICTUM, оформивши тестовий доступ.

Відповідно до вимог ст. 52 ч. 1 КПК участь захисника є обов'язковою у кримінальному провадженні щодо особливо тяжких злочинів. У цьому випадку участь захисника забезпечується з моменту набуття особою статусу підозрюваного.

В інших випадках обов'язкова участь захисника забезпечується у кримінальному провадженні, у тому числі, щодо осіб, які внаслідок психічних чи фізичних вад (німі, глухі, сліпі тощо) не здатні повною мірою реалізувати свої права, - з моменту встановлення цих вад (ст. 52 ч. 2 п. 3 КК України).

Читайте також: Вбивство при проникненні в житло не перевищує межі необхідної оборони: ВС

Відповідно до обставин цієї справи, чоловіка визнано винуватим і засуджено за вчинення кримінальних правопорушень, серед яких відповідно до ст. 12 КК України два є злочинами середньої тяжкості та один - тяжким злочином.

Згідно з довідкою обласного наркологічного диспансеру та актом обстеження спеціальної медичної комісії з проведення медичних експертиз обласного наркологічного диспансеру, чоловік перебуває на обліку з діагнозом: хронічний алкоголізм.

Як випливає із законодавчих положень, під особами, які через свої фізичні або психічні вади не можуть самі реалізувати право на захист, необхідно розуміти, зокрема осіб з істотними дефектами мови, зору, слуху тощо, а також осіб, які, хоча і визнані осудними, але мають психічні вади, що перешкоджають самостійно захищатися від обвинувачення.

Згідно з висновком про застосування норми права, який міститься в постанові об'єднаної палати Касаційного кримінального суду Верховного Суду від 22 квітня 2019 року в справі N 213/1425/17, у кримінальних провадженнях щодо осіб, які обвинувачуються у вчиненні злочинів проти здоров'я населення, самі собою факти перебування вказаних осіб на спеціальних обліках й на стаціонарному лікуванні з діагнозом "розлади психіки та поведінки внаслідок вживання наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів" не можуть автоматично свідчити про нездатність обвинуваченого (засудженого) через фізичні чи психічні вади повною мірою реалізувати свої права, а отже і про обов'язковість участі захисника в аспекті ст. 52 ч. 2 п. 3 КПК України.

При здійсненні судового провадження питання про залучення захисника необхідно вирішувати виходячи з конкретних обставин справи з урахуванням установлених характеру розладів, психічного або соматичного стану здоров'я особи, особливостей її поведінки, стилю комунікації з оточуючими тощо.

Швидко готуйте власну позицію, щоб виграти в суді, та будьте в курсі всіх законодавчих новацій разом із LIGA360:АДВОКАТ. Отримайте доступ до повної бази НПА і коментованих кодексів. Зручний пошук та аналіз бази із 85 млн судових рішень. Можливість в один клік обирати рішення із правовими позиціями ВС й отримати подібні рішення у справі. Доступний розклад судових засідань, моніторинг справ і засідань за десятками параметрів. Замовляйте доступ зі знижкою 20%.

Читайте також:

Надання адвокату гонорару готівкою можна підтвердити будь-яким документом: ВС

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Верховний Суд роз'яснив, коли адвокат не зможе стягнути оспорюваний гонорар

Велика Палата ВС сформувала позицію щодо відшкодування витрат на правничу допомогу

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини