Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено процесуальні правила колегіального розгляду кримінальних справ

Реклама

На засіданні ВР 21 липня було прийнято Закон "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів"(законопроект № 2456).

З повним текстом законопроекту зручно ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Зазначається, що Закон спрямований на розвантаження судів України від розгляду значної кількості кримінальних проваджень колегіями у складі трьох суддів.

Виходячи з тексту законопроекту, підготовленого до другого читання, частину 2 статті 31 КПК викладено в новій редакції.

Визначено, що кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше 10 років, здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів лише за клопотанням обвинуваченого.

Кримінальне провадження стосовно кількох обвинувачених здійснюється колегіально судом у складі трьох суддів стосовно всіх обвинувачених, якщо хоча б один із з них заявив клопотання про такий розгляд.

Під час підготовчого судового засідання суд роз'яснює обвинуваченому право заявити клопотання про розгляд кримінального провадження стосовно нього колегіально судом у складі трьох суддів

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Читайте також: Опубліковано Закон, яким змінено процесуальні правила судочинства

Судовий розгляд у кримінальному провадженні, що розпочався до набрання чинності Законом і проводиться в суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох суддів, продовжується та завершується колегіальним складом суду, визначеним до набрання чинності Законом, за правилами, що діяли до дня набрання ним чинності.

Якщо до вступу в силу Закону судовий розгляд не призначено, справа розглядається у урахуванням нових змін.

Обирайте комплексне рішення LIGA360 від ЛІГА:ЗАКОН, яке об'єднує головні інструменти для ефективної роботи юрисконсульта в єдиному робочому просторі.

Працюючи з інструментами LIGA360, ви отримуєте:

- економію часу у процесі підготовки договорів;

- контроль усіх нюансів податкового законодавства під час ведення бізнесу;

- алгоритми дій у різноманітних сферах діяльності.

Замовляйте доступ в липні зі знижкою 30 %.

Ознайомтесь із важливою аналітикою:

Цивільний позов у кримінальному провадженні. Проблематика та практика застосування

Судочинство під час карантину: судова практика з процесуальних питань

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини