Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада скасувала обов'язкове ведення книги обліку для ФОПів на спрощеній системі, які не є платниками ПДВ

Реклама

14 липня Рада прийняла Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців" (проект № 2524), повідомляє Інформаційне управління Апарату ВР.

Законом передбачено удосконалити роботу електронного кабінету платника податків, спростити податковий облік, стимулювати добровільне обмеження паперового документообігу.

Закон вносить зміни до окремих положень Податкового кодексу: зокрема, поліпшено електронну взаємодію платників податків з податковими органами. Копії податкових повідомлень-рішень та інші документи, які податковий орган надсилає платнику, відображатимуться в електронному кабінеті.

Визначено, що контролюючий орган веде листування з платниками податків в електронній формі, якщо вони подали заяву про бажання отримувати документи через електронний кабінет.

Скасовано вимогу про подання заяви платником податків на приєднання до договору про визнання електронних документів.

Запроваджується автоматична реєстрація в електронному кабінеті отриманих документів від платника податків.

Передбачено, що в електронному кабінеті мають міститися дані щодо суми та дати узгодження грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом.

Законом:

- спрощується механізм доведення платником податків відсутності його вини через технічний збій у роботі електронного кабінету, зокрема, скасовується необхідність підтвердження технічним адміністратором та/або методологом факту технічного збою, методологічних або технічних помилок;

- скасовується вимога обов'язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат, а також скасовується обов'язок ведення книги обліку доходів для ФОП 1 та 2 групи спрощенців та 3 групи, які не є платниками ПДВ. Такий платник податків за власним бажанням може вести книгу обліку доходів в паперовому або електронному вигляді. Відповідальність у вигляді штрафів за неведення або помилки у книзі доходів настає, тільки якщо такий платник повідомив про бажання вести книгу обліку доходів.

Нагадаємо, на ранковому засіданні 20 грудня 2019 року Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2524 щодо функціонування електронного кабінету та спрощення роботи фізичних осіб - підприємців.

Підтримувати хорошу репутацію у податковій, навіть за умов віддаленої роботи, вам допоможе продукт Liga:REPORT. Це зручний онлайн-сервіс, який допомагає реєструвати ПН/РК, відслідковувати заборгованість зі сплаті податків, а також подавати звітність в режимі онлайн. А найголовніше ви зможете забути про головний біль з реквізитами, у сервісі Liga:REPORT вони завжди актуальні. Якщо у вас виникнуть будь-які труднощі, на допомогу прийде віртуальний помічник або технічна підтримка, які постійно на зв'язку. Спробуйте і переконайтесь: робота у віддаленому режимі не стане на заваді ефективності вашої команди.

Читайте також:

Звільнення від сплати ЄСВ хочуть продовжити на червень

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини