Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Посилення захисту прав дітей: Кабмін схвалив пропозиції

Реклама

Під час розгляду справ, що стосуються дитини, судовий орган повинен діяти швидко для уникнення будь-яких невиправданих зволікань.

Зважаючи на це, Міністерство юстиції розробило законопроект, який передбачає забезпечення захисту прав та інтересів дітей шляхом скорочення процесуальних строків судового розгляду справ, що стосуються усиновлення, встановлення опіки, піклування, позбавлення батьківських прав, відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав, а також вдосконалення порядку розгляду справ окремого провадження, виключивши положення щодо участі присяжних у процесі їх розгляду.

Про це повідомив Міністр юстиції Денис Малюська.

У законопроекті пропонується доповнити статтю 189 Цивільного процесуального кодексу України положенням, згідно з яким підготовче провадження у справах про позбавлення батьківських прав та про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав має бути проведене протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження.

Також пропонується внести зміни до статті 210 ЦПК, якими передбачити, що суд має розпочати розгляд справи про позбавлення батьківських прав та про відібрання дитини від батьків без позбавлення їх батьківських прав по суті не пізніше наступного робочого дня з дня закінчення підготовчого провадження у таких справах.

Денис Малюська пояснив, що у проекті пропонується також доповнити статтю 313 ЦПК положенням, згідно з яким суд розглядає справи про усиновлення протягом розумного строку, але не більше тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі. Крім того, проектом Закону пропонується внести зміни до статей 293 та 34 ЦПК стосовно виключення положень щодо участі присяжних у розгляді справ окремого провадження.

«Таким чином, запропоновані зміни забезпечать посилення прав та інтересів дітей завдяки швидкому розгляду справ, що, в свою чергу, сприятиме якнайшвидшому створенню належних умов для їх життя і виховання», - резюмував Міністр.

Потрібна інформація про всі судові рішення, пов'язані з темою "захист прав та інтересів дітей"? Поставте їх на моніторинг в екосистемі LIGA360 та отримуйте сповіщення про зміни вчасно. Замовляйте тестовий доступ вже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини