Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набрав чинності Закон щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду

Реклама

Сьогодні, 26 березня, набрав чинності Закон № 367-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зменшення тиску на бізнес з боку органів ринкового нагляду». Верховна Рада ухвалила його 12 грудня 2019 року, а Президент підписав 23 грудня 2019 року.

З повним текстом Закону зручно ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ до систем.

Закон спрямований на зменшення корупційних ризиків у діяльності посадових осіб під час здійснення перевірок, а також на посилення захисту споживачів у разі виявлення на ринку небезпечної нехарчової продукції.

Документ також сприятиме виконанню зобов'язань України, передбачених Угодою про асоціацію з ЄС, у частині узгодження українського законодавства у сфері державного ринкового нагляду із законодавством ЄС.

Закон усуває дублювання контролю за окремими видами продукції та уніфікує різновиди перевірок нехарчової продукції; встановлює чіткі й прозорі вимоги до інспекторів органів ринкового нагляду та суб'єктів господарювання щодо переліку та строків надання документів під час проведення перевірки.

Згідно з документом перевірка характеристик продукції у її виробників здійснюється лише в разі, якщо наявні документально підтверджені підстави вважати, що продукція є небезпечною, становить ризик та/або не відповідає визначеним вимогам унаслідок дій чи бездіяльності виробника такої продукції.

Під час проведення перевірок продукції певного виду (типу), категорії та/або групи забороняється перевіряти іншу продукцію.

Закон також передбачає відповідальність суб'єктів господарювання у вигляді штрафів за порушення законодавства у сфері ринкового нагляду.

Водночас встановлюється чіткий термін надсилання суб'єкту господарювання постанови про накладення штрафу. Визначено, що протокол про вчинення порушень разом з актом перевірки, поясненнями фізичної особи, у тому числі фізичної особи - підприємця, чи керівника юридичної особи або уповноваженої ним особи (у разі їх наявності) та документами, що стосуються справи, не пізніше наступного робочого дня за днем його складання передається керівнику чи заступнику керівника органу ринкового нагляду, які розглядають справу протягом 15 календарних днів з дня отримання протоколу та відповідних документів і приймають рішення про накладення штрафу. Кожний штраф оформляється окремою постановою.

Постанова надсилається суб'єкту господарювання не пізніше наступного робочого дня за днем її оформлення.

Суб'єкт господарювання зобов'язаний сплатити штраф у п'ятнадцятиденний строк з дня отримання постанови про його накладення. У разі несплати штрафу в зазначений строк він стягується в судовому порядку.

З-під дії ринкового нагляду виводяться: ядерні установки, об'єкти, призначені для поводження з радіоактивними відходами, ядерні матеріали, радіоактивні відходи, інші джерела іонізуючого випромінювання; об'єкти будівництва, визначені Законом «Про регулювання містобудівної діяльності»; дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння та вироби з нього (ювелірні й побутові).

ЮРЛІГА раніше писала, що ухвалено Закон про перевірки.

Бізнес у період кризи. Миттєво дізнайтеся про початок банкрутства контрагента! Поставте на моніторинг бізнес-партнера у системі CONTR AGENT за назвою компанії, П. І. Б. директора/ФОП, кодом ЄДРПОУ компанії, ІПН ФОП та отримуйте сповіщення про будь-які зміни на електронну пошту або в особистому кабінеті. Ви можете замовити тестовий доступ на 72 години.

Читайте також:

Режим надзвичайної ситуації запроваджено по всій території України до 24 квітня

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини