Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які наслідки визнання карантину форс-мажором?

Реклама

Декілька місяців потому, жоден із нас не міг передбачити масштабів та наслідків розгортання пандемії вірусу COVID-19 у світі. На жаль, Україна також відчула його руйнівну дію. Безперечно, епідемія короновірусу у світі є форс-мажором тому ряд домовленостей, гарантій та контрактів підлягають терміновому перегляду.

Обмежувальні заходи, що застосовуються для недопущення поширення COVID-19 в Україні унеможливлюють виконання багатьох контрактів. Однак, як при цьому уникнути штрафів? Далі, спробуємо відповісти на питання.

Суть питання

Верховна Рада під час позачергового засідання 17 березня ухвалила Закон № 530-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (Covid-19)», яким карантин визнається «форс-мажорною обставиною». Відповідні зміни були внесені до Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні». Детальніше про зміни, передбачені цим документом, читайте тут.

Поняття форс-мажорних обставин закріплено в Регламенті ТПП, відповідно до якого, форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) - це надзвичайні та невідворотні обставини, що об'єктивно унеможливлюють виконання зобов'язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов'язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами (п. 3.1 глави 3 Регламенту № 44 (5).

При цьому, не вважаються форс-мажорними обставинами: фінансова та економічна криза, дефолт, зростання офіційного та комерційного курсів іноземної валюти до національної валюти, недодержання/порушення своїх обов'язків контрагентом боржника, відсутність на ринку потрібних для виконання зобов'язання товарів, відсутність у боржника необхідних коштів тощо.

Відповідно до ст. 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов'язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

Частина 2 ст. 218 Господарського кодексу визначає, що у разі якщо інше не передбачено законом або договором, суб'єкт господарювання за порушення господарського зобов'язання несе господарсько-правову відповідальність, якщо не доведе, що належне виконання зобов'язання виявилося неможливим внаслідок дії непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних обставин за даних умов здійснення господарської діяльності.

Практичні поради

Таким чином, будь-які обставини що перешкоджають виконанню обов'язків за договором внаслідок введення карантину є форс-мажорними, якщо вони прямо негативно впливають на виконання конкретного обов'язку. До таких обставин, наприклад, можна віднести закриття авіа, залізничного та автобусного сполучення.

У разі неможливості виконати умови договору у зв'язку з вищевикладеними обставинами, особа має право звернутися до контрагента з проханням про продовження строків виконання договору без застосування штрафних санкцій за прострочення що виникло у зв'язку з введенням карантину. Рекомендуємо дане звернення оформити письмово з чітким визначенням того, які саме обставини повпливали на неможливість виконання конкретного обов'язку за договором та направити дане повідомлення на адресу контрагента рекомендованим листом з описом вкладенням.

Якщо контрагент погодився добровільно продовжити дію договору без застосовування штрафних санкцій, сторони можуть укласти додаткову угоду, якою строки та умови будуть змінено за згодою сторін.

У разі відмови контрагента від перегляду умов договору, особа можете бути звільнена від сплати штрафів в судовому порядку. Однак, сам факт наявності такої обставини ще не є самостійною підставою для звільнення від обов'язків за контрактом, необхідно буде довести причинно-наслідковий зв'язок між карантином та неможливістю виконання договору.

При цьому, доказом настання форс-мажорних обставин в суді є сертифікат Торгово-промислової плати України або регіональної палати. Отже, наступим кроком буде звернення особи до відповідної торгово-промислової палати за місцем здійснення господарської діяльності.

В свою чергу, з метою сприяння в засвідченні обставин непереборної сили в умовах боротьби з епідемією, ТПП України офіційно заявила, що спрощує процедуру подачі документів, скоротивши перелік документів (копія договору, копія наказу(розпорядження) та повідомлення (сповіщення іншої сторони) та зазначає, що подача документів може здійснюватися в електронному форматі на офіційні електронні адреси відповідних ТПП.

Після отримання сертифікату ТПП про посвідчення форс-мажорних обставин, особа може звернутися до суду з позовом про розірвання договору. Слід також зазначити про позицію судів найвищої ланки під час розгляду подібних справ.

Так, у поставові від 24 січня 2019 року по справі №805/2342/16-а Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду зазначив, що для визнання податкового боргу безнадійним має бути встановлений (доведений) причинно-наслідковий зв'язок між податковим боргом та форс-мажорними обставинами. Наявність форс-мажорних обставин є загальновідомим фактом, проте сама по собі не доводить безнадійності податкового боргу, неможливості здійснити сплату самостійно визначених податкових зобов'язань платником податків, зокрема внаслідок несплати споживачами плати за користування водою у зв'язку з проведенням антитерористичної операції тощо.

Таким чином, визнання карантину обставиною непереборної сили безперечно є дієвим механізмом захисту бізнесу від сплати надмірних штрафів за прострочення зобов'язань, однак потребує доказування зв'язок між заходами введення карантину та конкретним випадком порушення (прострочення) обов'язків за конкретним договором.

Ілона Милостива, адвокат EQUITY 

Читайте також: карантин: Верховний Суд і Мін'юст зробили важливі заяви

Перевірка реєстраційних змін компаній 24/7 можлива навіть у період карантину. Тримайте у безпеці свій бізнес разом із системою перевірки та моніторингу бізнес-партнерів CONTR AGENT. Система забезпечує автоматичний моніторинг понад 6,5 млн компаній та ФОП України, оновлення усіх реєстраційних змін компанії та миттєве сповіщення про них. Скористайтеся перевагами тестового доступу системи зараз.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини