Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Форум жіночого лідерства: на шляху до рівноваги

Реклама

Лідерство - це вплив, відповідальність, виклики, з якими потрібно впоратися та взаємна підтримка. Тривалий час це визначення мало сильний гендерний наголос. Та чи існує він сьогодні? На якій сходинці стоїть питання жіночого лідерства зараз? Якими є шанси зайняти керівну ланку для жінки? Найрізноманітніший голос жіночого почули на Форумі 6 березня, організованому Асоціацією правників України.

Еволюція лідерства & політика рівних можливостей

Ключовою темою стали стереотипи - автоматизовані програми шаблонів мислення, які акумулюють попередній досвід поколінь. З плином часу їх наявність перестала бути механізмом захисту, ба більше - тепер вони перешкоджають подальшому розвитку суспільства. Позбавлятися стереотипів закликала Катерина Левченко, урядова уповноважена з питань гендерної політики. Вона вважає їх структурним насиллям, яке лишає індивідуальність можливості розвитку, без огляду на гендерну належність. Необхідним при цьому, на її думку, є сприяння державою утвердження рівних можливостей у процесі управління:

«Держава та суспільство мають здійснювати позитивні зобов'язання, як це закріплено, наприклад, у Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок. Сьогодні чоловіки обмежені в тому, щоб піти в декретну відпустку замість дружини. Законодавством це передбачено, та на практиці не працює. Це прогалини в Законі, які потрібно виправити».

Підтверджує цю тезу думка одного з учасників заходу, Президента АПУ, Дениса Бугая:

«Я теж доволі часто зустрічаюся з дискримінацією. Скажу просто: доки у чоловічих вбиральнях не з'являться пеленальні столики - дискримінація буде існувати з обох сторін».

Бути ким завгодно або «перевертати пінгвінів теж солідно»

Серед спікерок заходу був зібраний різноманітний масив лідерок не лише юридичного ринку. Так, Соня Кошкіна, журналістка, шеф-редакторка і співвласниця Lb.ua, взагалі не бачить різниці у гендерному визначенні лідерства. Крім того, вона вбачає у ньому суттєвий спільний аспект: «Лідерство - це тяжкий хрест. Це цілодобова відповідальність та самотність. Відповідальність за інших. Боязнь ризиків, помилок і падінь. І розділити її нема з ким». При цьому, вона наголошує - помилки набагато важливіші за успіхи у контексті їх обговорення і аналітики, адже саме вони сприяють прогресу.

Результати чергового дослідження щодо доступу жінок до професії від Юридичної газети презентувала генеральна директорка видання Олена Осмоловська.

В опитуванні взяли учать 420 жінок, середній досвід роботи у професії яких - 10,6 років. Це переважно представниці юридичного бізнесу, юридичних компаній та департаментів і адвокатури.

Результати дослідження детально розглянули матеріалі Асоціації правників України.

«Порятунок потопельників - справа рук самих потопельників»

У продовження заходу учасники проаналізували результати дослідження та поділилися власними кейсами: як досягати успіху максимально безболісно.

Оляна Гордієнко, директорка з корпоративного управління групи ICU наголосила на необхідності work&life balance: не обирати, а поєднувати. Ключове у дотриманні балансу, за її словами - відсутність дискомфорту. Якщо ти відчуваєш себе комфортно - рух триває за правильним вектором.

А от на думку Оксани Дягілєвої, директорки Департаменту моніторингу і контролю державної допомоги АМКУ, деяким жінкам бракує відповідальності та здорової самокритики. Вона переконана - завдяки природній мультифункціональності, жінка є найкращим лідером, та, все ж, їй ніхто не заважає втілити власний потенціал. Ні(хто)що, окрім внутрішніх упереджень:

«Чи впливають на нас стереотипи? Відповідь на це питання є ключовим. Будемо відверті - ми їх використовуємо, як виправдання, бо зручніше повірити у наявність такого стереотипу, ніж взяти на себе відповідальність. Давайте виправляти цей стереотип та критичніше до себе ставитися».

Обирати - не протизаконно

Вже традиційний принцип work&life balance не є обов'язковим у побудові власного щастя: так, Інна Хомич, директорка з правових питань ТОВ «Нова Пошта-Центр» належить до 4% жінок, які не обирають між роботою та сім'єю. Вона переконана, що лідерство все ж передбачає самотність та, на противагу колегам, зауважує:

«Для себе я обрала кар'єру. Нині постає вибір: «Кар'єра чоловіка чи моя?». Мене здивували результати анкетування, мовляв 78% респонденток не зустрічали гендерних упереджень. Я особисто проходила все, що окреслено в анкеті: «Дівчинко, приготуй-но каву». Звісно, для жінки природньо турбуватися про своє потомство. Тим паче, повірте, про компанію та бізнес вона точно зможе подбати».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини