Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Валерій Решетняк про Techshow 2020: «Штучний інтелект – це не заміна юриста»

Реклама

Директор Legal Tech-бізнесу компанії ЛІГА:ЗАКОН Валерій Решетняк відвідав міжнародну виставку Techshow у США - захід, який сприяє діджиталізації юридичної професії, підвищенню рівня їх знань та вчить використовувати сучасні інформаційні технології у повсякденній роботі.

Валерій Решетняк поділився своїми враженнями від заходу та розповів про нові тренди і корисні новинки іноземних колег, які зможуть використовувати у своїй роботі і українські юристи.

Розкажіть, будь ласка, про що виставка Techshow 2020 та яка її суть?

Організатором заходу була Американська асоціація правників (ABA - American Bar Association), яка є національною асоціацією Сполучених Штатів Америки і налічує більш ніж 200 тисяч членів, що є представниками усіх штатів. Виставку Techshow Асоціація проводить ще починаючи з 1987 року.

Виставка складається з двох локацій:

· Legal Tech-рішення, де більше ніж 100 компаній представляли свої рішення з автоматизації роботи юристів,

· друга локація включала в себе 11 залів, де проходило понад 80 презентацій, на яких юристів навчали основам service design і digital-маркетингу, використанню хмарних рішень та офісних додатків.

У Techshow 2020 брали участь більш ніж 100 Legal Tech-компаній. Це більше ніж 2000 гостей, в першу чергу представників юридичних компаній та юридичних асоціацій, деякі інхауз-юристи, зокрема директорка з Legal Operations компанії Google, яка до речі, за освітою не є юристом.

Які актуальні тренди обговорювали в рамках виставки?

Ключові питання виставки Techshow 2020 стосувалися того, як працювати юристу в новій цифровій реальності. Наприклад , багато обговорень стосувалося сучасних трендів з використанням штучного інтелекту в роботі юристів, зокрема «розумний LegalResearch», та прогнозування перемоги в суді.

Враховуючи той факт, що сьогодні у світі відбувається своєрідний бум Legal Tech-стартапів і цифрових рішень, виставка Techshow 2020 теж не лишилась осторонь. Там було представлено 15 стартапів, які демонстрували свої прототипи. У підсумку, переможцями стали харизматичні хлопці з компанії Billseye, що розробили додаток, завдяки якому юрист має змогу ввімкнути «білінг» під час дзвінка клієнта.

Зараз багато розмов, які стосуються стабілізації ринку Legal Tech-рішень. Що казали про це в Чикаго?

Аналізуючи питання стабілізації ринку LegalResearch-рішень і його подальшого зростання, під час виставки Techshow наголосили про його новому народженні. Часи, коли такі гіганти, як Lexis Nexis, створювали величезні бази даних по кодексах, законах та судових рішеннях, відходять у минуле. Нові продукти будуть задовольняти потребу юриста швидко знаходити найбільш релевантну інформацію щодо того чи іншого питання, що значно економить час професіонала. Ось тут і потрібний штучний інтелект, який спеціалізується та навчається саме на юридичних питаннях.

Важливо, що гігант Google навряд чи буде конкурентом компаній, які розвивають Legal Research. Тому що Google - це океан, який націленій на запити мільярдів людей щодо мільярдів питань. А нові Legal Research-продукти - це лагуни, які є біля океану та спеціалізовані на запитах юридичної аудиторії.

Говорячи про оптимізацію роботи юристів яким, на вашу думку, рішенням сьогодні варто приділити детальну увагу?

Понад половину Legal Tech-учасників виставки - це компанії, які роблять продукти у сфері Practice management-систем, що автоматизують щоденний робочий час юриста: ведення проектів, розрахунок робочого часу, «білінг» та виставлення рахунків клієнтам, календар тощо. Зараз Practice management в Сполучених Штатах Америки - це те, що в бізнес-підручниках називають «червоний океан». На Techshow 2020 десятки компаній пропонували рішення для Practice Management та конкурували за увагу юристів.

Які цікаві новинки та відкриття ви зробили особисто для себе?

На виставці багато уваги приділялося безпечному зберіганню даних і йшла мова про те, чим юристу краще і зручніше користуватися: власним ноутбуком, планшетом, смартфоном, Google Docs, Dropbox тощо. Міжнародні юристи одностайно висловлюються за те, що хмарні сховища - найбільш безпечний і зручний варіант, який забезпечує доступ до своїх документів з будь якого пристрою, не прив'язуючись до стаціонарного робочого місця.

Компанія ЛІГА:ЗАКОН завжди була інноватором у Legal Tech-галузі в Україні. Чи лишився цей тренд незмінним?

Так, це правда. ЛІГА:ЗАКОН без перебільшень є однією з перших Legal Tech-компаній у світі. В Україні ми точно №1, саме тому черпаємо натхнення за межами нашої країни, дивлячись передусім на найкращих у найбільш конкурентному ринку Сполучених Штатів Америки. Наразі ми працюємо в напрямку розширення портфелю продуктів міжнародними інформаційно-правовими системами. Із останнього - компанія підписала угоду про партнерство з медіакорпорацією Thomson Reuters.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини