Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держава не повинна відшкодовувати юрособі шкоду через нерозкриття злочину: ВС

Реклама

Суть справи: підприємство звернулось із позовом до місцевої прокуратури, слідчого управління Головного управління поліції області, районного відділу поліції, Державної казначейської служби та прокуратури області про відшкодування шкоди, заподіяної їх бездіяльністю при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Позивач вказав, що більше 6 років відповідачі розшукують його викрадене майно і своєю бездіяльністю - непроведенням досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні завдали йому матеріальної шкоди.

Місцевий та апеляційний суди повністю відмовили у задоволенні позову. Вони вказали на не доведення позивачем складу цивільного правопорушення як необхідної умови для покладення на відповідачів відповідальності у вигляді відшкодування шкоди.

Читайте також: коли настає кримінальна відповідальність за невиконання судового рішення

Велика Палата ВС погодилась із висновком судів попередніх інстанцій.

Згідно з положеннями статті 1176 Цивільного кодексу, якою врегульовано питання відшкодування шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду, шкода, завдана фізичній особі внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт, відшкодовується державою у повному обсязі незалежно від вини посадових і службових осіб органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.

Шкода, завдана фізичній або юридичній особі внаслідок іншої незаконної дії або бездіяльності чи незаконного рішення органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, органу досудового розслідування, прокуратури або суду, відшкодовується на загальних підставах. Такі підстави встановлені статтями 1173 та 1174 ЦК.

При цьому, колегія суддів зазначила, що встановлений судами факт бездіяльності слідчого та начальника слідчого відділу у кримінальному провадженні щодо викрадення майна не може бути підставою для покладення на державу цивільно-правової відповідальності у вигляді відшкодування потерпілому шкоди, яка дорівнює вартості викраденого майна.

Велика Палата вказала, що держава не несе майнову відповідальність перед потерпілими за всі злочини, які залишилися нерозкритими.

Положення статті 1177 ЦК встановлюють порядок відшкодування шкоди, завданої саме фізичній особі, і не можуть за аналогією застосовуватися до відносин щодо відшкодування шкоди, завданої злочином юридичній особі.

Відповідну постанову по справі № 916/1423/17 Велика Палата ВС прийняла 03.09.2019. З її повним текстом можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Протестувати всі переваги системи VERDICTUM можна за посиланням.

Вам також може бути цікаво:

Службове авто не підлягає обов'язковому технічному огляду

Суд може звернути стягнення і на незареєстроване майно боржника: ВС

Прошиті та пронумеровані копії документів можна завіряти на останньому аркуші: ВС

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини