Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

В Україні з'являться безкоштовні консультації з неплатоспроможності фізосіб

Реклама

22 січня Асоціація правників України презентувала проект, яким впроваджується безкоштовне надання консультацій громадянам вразливих груп населення з питань відновлення платоспроможності.

Питання щодо фізосіб, які взяли кредит та через зміну курсу не спроможні сплатити суму заборгованості, є доволі таки гострим для України. Багато українців взяли кредит за нижчими процентними ставками, не розуміючи ризик запозичення у іноземній валюті.

Юліан Хорунжий, адвокат і член правління АПУ, нагадав, що з квітня 2019 року діє Кодекс України з процедури банкрутства, яким передбачена низка важливих нововведень, найсуттєвішим з яких є впровадження інституту банкрутства фізичних осіб. Раніше законодавство передбачало можливість банкрутства фізосіб за боргами, які виникли у зв`язку зі здійсненням підприємницької діяльності, тобто фізичних осіб - підприємців, зараз можливе банкрутство як ФОП, так і фізичної особи без цього статусу.

Як зазначив пан Хорунжий, мета проекту доволі значна. Це не тільки безпосереднє надання консультацій та рекомендацій з відповідних питань та підвищення проінформованості громадян, але й посилення залучення правничої спільноти до надання безкоштовної допомоги; підготовка пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань неплатоспроможності фізичних осіб; передача напрацювань в рамках проекту представникам системи надання безоплатної правової допомоги та юридичним клінікам для врахування при консультуванні населення.

Проект буде реалізовуватися АПУ у рамках гранту, виділеного Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Ця сума становить 46 тис. доларів.

Роберт Бонд, керівник проекту USAID "Трансформація фінансового сектору" зазначив: "Ми раді, що АПУ прийняла цей виклик і надаватиме юридичні консультації та підвищуватиме обізнаність громадян, що входять до уразливих груп населення з питань неплатоспроможності фізичних осіб".

Заступник міністра юстиції Валерія Коломієць також наголосила на важливості реалізації цього проекту.

"Ми прекрасно розуміємо, що ця процедура дуже специфічна. Не кожен адвокат, що вже говорити про юриста, може в ній досконально розбиратися. Потрібні спеціалісти", - зазначила пані Коломієць.

Етап відбору консультантів вже завершений, тому проект стартує найближчим часом. Пан Хорунжий пообіцяв, що вся інформація щодо проекту з'явиться на сайті АПУ наступного тижня.

Проект діятиме у найбільших містах України: Києві, Харкові, Одесі, Запоріжжі, Дніпрі та Львові. До того ж, передбачена можливість отримання консультацій дистанційно.

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав у суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини