Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 1 січня збільшено розміри неоподатковуваних доходів українців

Реклама

Законом № 294-IX "Про Державний бюджет України на 2020 рік" встановлено нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму на зазначений рік, які впливають на низку показників з оплати праці та порядок оподаткування доходів.

Відповідно до Закону про Держбюджет-2020:

- мінімальну зарплату встановлено в місячному розмірі 4723 грн, у погодинному - 28,31 грн;

- прожитковий мінімум для працездатної особи з 1 січня 2020 року складає 2102 грн.

Про це нагадало Головне управління ДПС у Дніпропетровській області.

Розмір мінімальної зарплати впливатиме на такі показники:

- неоподатковуваний розмір добових - у межах України становить з 1 січня 2020 року 472,30 грн на день.

Витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізособи (добові витрати), понесені у зв'язку з таким відрядженням у межах території України, не включаються до оподатковуваного доходу, але не більш як 0,1 розміру мінімальної зарплати, установленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, у розрахунку за кожен календарний день такого відрядження. У 2020 році добові витрати під час відрядження по Україні не оподатковуються ПДФО та військовим збором, якщо їх розмір не перевищує 472,30 грн на день. Для відряджень за кордон добові витрати в розрахунку за кожен календарний день відрядження залишилися на рівні минулого року та становлять не більш як 80 євро;

- неоподатковувана нецільова благодійна допомога - її розмір у 2020 році становить 2940 грн.

Не включається до оподатковуваного доходу (а отже, не оподатковується ПДФО та військовим збором) нецільова благодійна допомога, у тому числі матеріальна, що надається резидентами - юридичними або фізичними особами на користь платника ПДФО протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим пп. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПК України. Детальніше;

- вартість неоподатковуваних дитячих подарунків.

Вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи в період з 15 листопада 2019 року до 15 січня 2020 року не включається до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб - батьків, які отримали дитячі святкові подарунки від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними закладів освіти, охорони здоров'я і культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Під дитячими святковими подарунками відповідно до Закону № 2117 розуміють набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року. Отже, неоподатковувана вартість дитячих святкових подарунків становить 168,16 грн (2 102 грн х 8 %), якщо такі подарунки отримано з 1 січня до 15 січня і з 15 листопада до 31 грудня 2020 року.

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області нагадало, що з урахуванням нової мінімальної зарплати:

- максимальна величина бази нарахування ЄСВ становить 15 розмірів мінімальної зарплати. Отже, протягом усього 2020 року вона становитиме 70 845 грн. (4 723 грн х 15);

- мінімальний страховий внесок з ЄСВ становить 1 039,06 грн (4 723 грн х 22 %).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192153_stavki-sv-dlya-advokatv-fop

ЄСВ у розмірі не менше мінімального (1 039,06 грн за місяць) зобов'язані сплачувати ФОПи (незалежно від обраної ними системи оподаткування) та фізичні особи, які ведуть незалежну професійну діяльність (адвокати), члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах. Звільняються від сплати ЄСВ "за себе" пенсіонери за віком, особи з інвалідністю та особи, які отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Зверніть увагу, що перший в Україні бот-бухгалтер ReporTax нагадає, коли платити податки і подавати звіти; порахує податки; повідомить, чи є у вас податкова заборгованість; самостійно заповнить і відправить звіти до податкової. Відчуйте легкість у користуванні ReporTax!

Не пропустіть важливі матеріали, які ЮРЛІГА підготувала для вас:

Обов'язкові платежі адвокатів-2020;

Плата за реєстрацію прав на майно в 2020 році;

Який страховий стаж потрібно мати для виходу на пенсію у 2020 році;

З 1 січня зросли штрафи за порушення трудового законодавства.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини