Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Оформлення пенсії чорнобильця: суд не встановить факт роботи, треба судитися з Пенсійним фондом

Реклама

Велика Палата Верховного Суду визначила, що єдиним документом, який підтверджує статус учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та надає право на пільги, є посвідчення учасника ліквідації або потерпілого від Чорнобильської катастрофи.

Такий висновок міститься у постанові від 18 грудня 2019 року у справі № 370/2598/16-ц, з повним текстом якої можна ознайомитися у системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Спір виник з приводу призначення пенсії чорнобильцю на пільгових умовах, що передбачено ст. 55 Закону № 796-XII.

Проте заявник просив суд встановити юридичний факт прийняття участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Разом з тим, суд не може це зробити, оскільки законом передбачено позасудовий порядок установлення такого факту: заявник має можливість одержати довідку за формою № 122, звернувшись до відповідних органів (підприємств, установ та організацій (військкоматів), органів місцевого самоврядування).

Велика Палата зазначила, що заява ліквідатора не підлягає розгляду в порядку окремого провадження.

Відмову у призначенні пільгової пенсії чорнобильцю можна оскаржити в порядку адміністративного судочинства, звернувшись з позовом до управлінням Пенсійного фонду України. Справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Також читайте:

Права чорнобильців відновлено,

Суд зобов'яже оформити 1 категорію чорнобильцеві "по території", який отримав інвалідність,

Впродовж року усім чорнобильцям замінять посвідчення

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини