Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що не можуть перевірити інспектори праці

Реклама

У Мінекономіки роз'яснили положення оновленого Порядку здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю.

З 31 грудня 2019 року інспектори праці перевірятимуть дотримання вимог законодавства про працю (крім питань незадекларованої праці) відповідно до вимог Закону "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності". Відповідно, зазначають у міністерстві, це суттєво зменшує кількість підстав для проведення перевірок, можливості для зловживань з боку інспекторів і розширює права підприємців.

Згідно з Порядком усі заходи державного нагляду (контролю) у сфері додержання законодавства про працю (крім тих, предметом вивчення яких є виявлення незадекларованої праці) мають здійснюватися відповідно до вимог вищезазначеного Закону.

Інспектори праці проводитимуть планові та позапланові заходи державного нагляду (контролю) з усіх питань дотримання законодавства про працю, крім питань виявлення неоформлених працівників, з урахуванням всіх вимог щодо планування таких заходів, повідомлення суб'єктів господарювання про їх проведення, передбачених законом підстав їх ініціювання та проведення, використання виключно уніфікованих форм актів тощо.

Перевірки з питань виявлення неоформлених трудових відносин відбуватимуться у формі інспекційних відвідувань, що є позаплановими заходами державного нагляду (контролю) та відповідно до Закону в цій та інших сферах здійснювалися та здійснюються без завчасного попередження.

У Порядку виключено таку форму контролю, як невиїзне інспектування, та можливість продовжувати строки проведення відвідувань за рішенням інспектора.

Докладніше про оновлений Порядок проведення перевірок можна дізнатися із окремого матеріалу ЮРЛІГИ.

ЮРЛІГА також раніше писала, коли Держпраці може не попереджати про відвідування: оприлюднено нові порядки перевірок.

Нагадаємо, що знайти алгоритми дій під час проведення перевірок можна в модулі "Мистецтво оборони" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ. А відомості про реквізити всіх найвищих, центральних та регіональних органів влади (адреса, телефони і прізвища керівників), а також дані про історію створення органів влади можна дізнатися в модулі "Органи влади", який входить до складу Інформаційно-правових систем ЛІГА:ЗАКОН.

План перевірок вашого підприємства можна знайти в зручному сервісі CONTR AGENT, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини