Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податкова консультація повинна бути видана перед тим, як особа вчиняла дії

Реклама

Для визначення судом дії платника податку не на власний розсуд, а згідно з податковою консультацією, документ повинен бути виданий податковим органом до того, як особа вчиняла відповідні дії.


Такого висновку дійшов Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду у постанові від 5 грудня 2019 року у справі № 820/5360/17.

З судовими рішеннями зручно ознайомитися у VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

Позивач доводив суду, що податкові накладні складено помилково. Таке твердження позивача ВС визнав суперечливими, а податковим законодавством не встановлено порядок дій, у разі, якщо сталась помилка при реєстрації ПН, які складені та підписані у відповідності до діючого порядку. Як роз'яснено позивачу у податковій консультації, у випадку зупинення реєстрації податкових накладних, платник повинен вчинити дії щодо завершення процедури реєстрації таких податкових накладних в ЄРПН, а в подальшому, скласти розрахунок коригування до податкової накладної, що він і вчинив.

Суд підтверджує той тезис, що платника податків не можна притягнути до відповідальності, якщо він діяв відповідно до наданої податкової консультації. Однак, у будь-якому випадку первинною є податкова консультація, а потім платник податків її виконує.

У даному випадку вплив на оподаткування господарських операцій відбувся у 2017 році. Натомість податкова консультація була надана 26 лютого 2018 року. Таким чином, позивач діяв на власний розсуд, а не на підставі податкової консультації.

Якщо ви шукаєте юриста для захисту ваших прав у суді, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини