Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила засвідчення судових рішень

Реклама

ЮРЛІГА писала, що з 1 січня 2020 року почала діяти нова Інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах України, затверджена наказом ДСА від 20 серпня № 814. Наказом ДСА № 1196 до Інструкції було внесено низку змін, зокрема, в частині засвідчення та видавання копій судових рішень і документів (розділ XI). З повним текстом Інструкції з усіма внесеними змінами можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Порядок засвідчення та видавання копій судових рішень і документів

Учасникам справи, присутнім у судовому засіданні, копії судового рішення вручать негайно після проголошення такого рішення, під розписку безпосередньо в суді.

Учасникам справи, які не були присутні в судовому засіданні, або якщо судове рішення було ухвалено в порядку письмового провадження чи без повідомлення (виклику) учасників справи, копію судового рішення, засвідчену відповідно до вимог Інструкції, надішлють у порядку, визначеному законом.

Копія судового рішення, виготовлена апаратом суду, засвідчується відповідальною особою апарату суду та печаткою суду із зазначенням дати.

Якщо судове рішення не набрало законної сили, про це працівник апарату суду зазначить на копії, що видається чи надсилається; на копії судового рішення, що набрало законної сили, зазначається дата набрання ним чинності.

Копії судових рішень, що набрали законної сили або підлягають негайному виконанню, повинні бути прошиті, пронумеровані, засвідчені та скріплені відповідною печаткою суду. Вони можуть бути видані повторно за заявою особи у порядку, встановленому законодавством. Вони виготовляються апаратом суду лише після внесення суми судового збору за виготовлення копії судового рішення.

Копія судового рішення повинна відповідати оригіналу та може бути виготовлена шляхом:

виготовлення ксерокопії з оригіналу судового рішення, яке знаходиться в матеріалах справи;

роздруківки копії судового рішення, збереженого в електронному вигляді в АСДС.

Копія судового рішення (документа) засвідчується відміткою:

"Згідно з оригіналом" (у разі засвідчення копії з паперового оригіналу документа) та може доповнюватися відмітками "Відповідає документу, що міститься в матеріалах справи" (у разі засвідчення копії з фотокопії (сканованої копії) судового рішення);

"Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду" (у разі засвідчення з оригіналу електронного документа, збереженого в АСДС).

На лицьовому боці у верхньому правому куті першого аркуша документа проставляється відмітка "Копія".

На копії документа зазначається найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів і прізвища, дати її засвідчення.

Відмітка про засвідчення розміщується нижче реквізиту документа "Підпис".

Якщо копія складається з кількох аркушів, вона має бути прошнурована нитками на три проколи, а на зворотному боці останнього аркуша скріплена підписом відповідальної особи апарату суду, засвідчена відбитком печатки суду, із відміткою "Всього в копії _____ арк.", посади та П. І. Б. відповідальної особи апарату суду.

Допускається засвідчувати копії документів поаркушно.

Копія документа скріплюється відповідною печаткою суду.

До копії судового рішення, до якого внесено зміни, також додається копія судового рішення, яким його змінено.

Особа, яка одержала копію судового рішення, іншого документа, повинна розписатись в її отриманні.

Важливо також не пропустити, що судовим рішенням присвоять єврономери.

Поставити справу, що вас цікавить, на контроль, відстежувати розклад судових засідань, перевірити справжність судових рішень можна в системі аналізу судових рішень VERDICTUM, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини