Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи може батько дитини піти в декретну відпустку

Реклама

Судова Влада нагадала, що родина має право обирати, хто з двох батьків піде у декретну відпустку. Крім того, така можливість є і в інших членів родини.

Поняття «декретна відпустка» об'єднує у собі два види соціальної відпустки: якщо у відпустку у зв'язку з вагітністю і пологами може піти лише жінка, то по догляду за дитиною по досягненні нею трьох років, коло людей розширюється.

До речі, дозволено брати відпустку по догляду за дитиною не тільки батьку, а також дідусю, бабусі або іншим родичам, що фактично доглядають за дитиною або ж опікунові чи одному з прийомних батьків (ст. 179 КЗпП).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/analitycs/187731_vse-pro-almenti-yak-rozrakhuvati-yak-styagnuti-yak-pripiniti-viplati

До досягнення дитиною трьох років декретну відпустку особи можуть брати по черзі. Наприклад, перші півтора року за дитиною/дітьми доглядає мама, наступні півтора року - батько.

Дізнатися про особливості призначення розміру аліментів, позбавлення батьківських прав, утримання повнолітніх дітей та інші важливі моменти з сімейного права можна у модулі "Ситуації для юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовити повнофункціональний тестовий доступ можна тут.

Існує випадок, коли соціальна відпустка продовжується до шести років - у зв'язку з медичними показниками дитини.

Які документи потрібні для оформлення декретної відпустки батьку дитини (або іншій особі)

За місцем роботи необхідно надати:

- заяву на ім'я керівника з проханням про декретну відпустку;

- копію свідоцтва про народження дитини;

- довідку про те, мати дитини не пішла у декретну відпустку по догляду за дитиною за своїм місцем роботи або вийшла на роботу до закінчення терміну соціальної відпустки.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/analitycs/188078_yak-vivezti-ditinu-za-kordon

За батьком зберігається робоче місце і нараховується пенсійний стаж та до трьох років виплачується допомога при народженні дитини.

Роботодавець не має права відмовити батьку дитини скористатись його законним правом.

Якщо ви шукаєте юриста для розв'язання сімейних спорів, скористайтеся Національним професійним юридичним каталогом Liga:BOOK.

Як вже писала ЮРЛІГА, студента до 23 років мають утримувати батьки, навіть якщо він вчиться заочно.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини