Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій тижня

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192376_antireyderskiy-zakon-nabuv-chinnost

1. Набув чинності черговий Закон щодо протидії рейдерству

16 січня набув чинності Закон № 340-IX щодо протидії рейдерству. Разом з тим, вимоги щодо нотаріального посвідчення договору про встановлення земельного сервітуту, плати за користування земельною ділянкою і поновлення договору оренди землі набудуть чинності 15 липня 2020 року. Запроваджуються запобіжники від рейдерських захоплень земель, які використовуються сільськогосподарськими підприємствами, зокрема шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192383_cherez-tri-msyats-nformatsyu-pro-vskh-pedoflv-mozhna-bude-znayti-v-restr

2. Набув чинності Закон про посилення покарання за статеві злочини щодо неповнолітніх

16 січня набув чинності Закон № 409-IX, який передбачає, що вчинення дій сексуального характеру, пов'язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, щодо особи, яка не досягла 14 років, незалежно від згоди, караються позбавленням волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років. Згвалтування, що спричинило тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років. Повторний сексуальний злочин карається позбавленням волі на строк п'ятнадцять років або довічним позбавленням волі. До засуджених до позбавлення волі за злочин проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи застосовується адміністративний нагляд. Після припинення адміністративного нагляду такі особи зобов'язані повідомляти органи Національної поліції України про зміну свого місця проживання чи перебування. За заявою прокурора на підставі рішення суду такий обов'язок також може бути встановлений щодо осіб, які відбули покарання за тяжкі або особливо тяжкі злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи та до яких не було застосовано адміністративного нагляду. Також запроваджується реєстр осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та недоторканості малолітніх. Інформацію про гвалтівників надаватимуть сільським та міським головам, керівникам держадміністрацій, керівникам навчальних закладів, закладів охорони здоров'я тощо у зв'язку з вирішенням питання щодо прийняття особи на роботу.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192423_vstanovleno-nov-obsyagi-dokhodv-fop-sproshchentsv

3. Прийнято Закон про збільшення обсягу доходів ФОПів-спрощенців

16 січня прийнято Закон (проект № 1210), яким збільшено обсягу доходів ФОПів для віднесення їх до I, II і III групи спрощеної системи оподаткування. У фізичних осіб-підприємців обсяг доходу не має перевищувати: І групи платників єдиного податку - 1 млн грн на рік (зараз - 0,3 млн); ІІ групи - 5 млн грн на рік (зараз - 1,5 млн); ІІІ групи - 7 млн грн на рік (зараз - 5 млн).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192425_zmensheno-stavki-sudovogo-zboru

4. Внесено зміни в Закон про судовий збір

16 січня прийнято Закон (проект № 1209-1), яким встановлено обмеження ставки судового збору, яка справляється за подання до адміністративного суду: 1) апеляційної скарги на рішення суду, заяви про приєднання до апеляційної скарги, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами: 150 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги, але не більше 15 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (31 530 грн);2) касаційної скарги, заяви про приєднання до касаційної скарги: 200 % ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, але не більше 20 розмірів прожиткового мінімуму (42 040 грн).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192365_vr-vstanovila-nov-kasatsyn-fltri

5. Прийнято Закон про нові касаційні фільтри

15 січня  прийнято Закон про внесення змін до процесуальних кодексів щодо вдосконалення порядку розгляду судових справ (проект № 2314). Зокрема, в касаційному порядку за правилами ГПК не оскаржуються судові рішення у майнових спорах з ціною позову, що не перевищує 500 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (крім ряду випадків). В ЦПК визначено, що до справ незначної складності, визнаних судом малозначними, не відносяться справи, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справи, ціна позову в яких перевищує 250 (зараз - 500) розмірів прожиткового мінімуму. До малозначних справ в ЦПК також віднесено: справи про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, якщо такі вимоги не пов'язані із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства); справи про розірвання шлюбу; справи про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує двісті п'ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192327_do-skasuvannya-advokatsko-monopol-odin-krok

6. ВР попередньо схвалила законопроект про скасування адвокатської монополії

14 січня прийнято постанову "Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)". Скасовується положення, згідно з яким виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді. Адвокат обов'язково здійснюватиме захист особи від кримінального обвинувачення. Зміни до Конституції можуть бути внесені після попереднього схвалення на наступній сесії ВР.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192341_rada-planu-rozvantazhiti-mstsev-sudi-zagalno-yurisdikts

7. За основу прийнято законопроект про формування колегії з трьох суддів для розгляду тяжких справ лише за клопотанням обвинуваченого

14 січня за основу прийнято  законопроект № 2456, яким пропонується встановити: кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк більше 12 років, за клопотанням обвинуваченого здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів. Нагадаємо, чинна редакція передбачає, що покарання за злочини, за вчинення яких передбачено позбавлення волі на строк більше 10 років визначає колегія з трьох суддів (клопотання обвинуваченого не потрібно). Розклад судових засідань у кримінальних провадженнях зручно контролювати у системі аналізу судових рішень VERDICTUM. Замовити тестовий доступ можна тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192421_advokati--fopi-mozhut-vikoristovuvati-rakhunki-yak-ranshe-natsbank-peredumav

8. Скасована заборона для ФОПів і адвокатів користуватися поточними рахунками для власних потреб

17 січня набули чинності зміни до Інструкції про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків. Скасовано норму щодо порядку використання поточних рахунків фізичних осіб-підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність. Нагадаємо, адвокатам і ФОПам було заборонено використовувати поточні рахунки для власних потреб. Наразі цю вимогу виключено.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192371_chim-pdtverditi-povnovazhennya-na-predstavnitstvo-yurosobi-v-sud

9. Велика Палата вирішила, як підтвердити право на представництво юридичних осіб у суді

 Постановою від 4 грудня 2019 року у справі № 826/5500/18 (К/9901/66600/18) визнано незаконною вимогу обов'язкового подання до суду лише оригіналу довіреності на підтвердження повноважень представника та висновок про допустимість засвідчення копії такого документа лише суддею. Представник юрособи на підтвердження своїх повноважень має надати самостійно засвідчену копію довіреності, виданої на нього. Довіреність (у цьому випадку від Міністра) має підтверджувати повноваження особи як представника на подання скарги, зокрема й на засвідчення копії довіреності власним підписом.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192260_z-1-schnya-zrosli-shtrafi-za-porushennya-trudovogo-zakonodavstva

10. Підвищено штрафи за порушення трудового законодавства

З 1 січня зросли штрафи для роботодавців за порушення законодавства про працю, що обумовлено підвищенням розміру мінімальної заробітної плати, який становить 4 723 грн. Залежно від вчиненого порушення доведеться заплатити від 4 723 до 472 300 грн.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини