Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 правових подій нового 2020 року

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191678_derzhbyudzhet-2020-oftsyno-opublkovano

1. Закон про Держбюджет-2020

1 січня набуде чинності  Закон 294-ІХ «Про Державний бюджет України на 2020 рік». Держбюджет-2020 є дефіцитним на 94.275.720 тис. грн. Прожитковий мінімум становитиме: з 1 січня - 2027 гривень, з 1 липня - 2118 гривень, з 1 грудня - 2189 гривень. Прожитковий мінімум для працездатних осіб: з 1 січня - 2102 гривні, з 1 липня - 2197 гривень, з 1 грудня - 2270 гривень. Разом з тим, Кабмін має наблизити його до 4251 грн. Мінімальна заробітна плата за місяць становитиме 4723 грн, за годину - 28,31 грн. Оскільки судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі, ставки судового збору підвищаться. З новими розмірами можна ознайомитись тут. Разом з тим, депутати мають намір встановити верхню межу судового збору за апеляцію і касацію в адміністративному процесі. Відповідний законопроект № 1209-1 прийнято за основу. Зверніть увагу, що підвищаться і суми завданих збитків, за які настає кримінальна відповідальність, наприклад, за крадіжку. Нагадуємо, що неоподатковуваний мінімум доходів громадян в розрізі відповідальності становить не 17 грн, а залежить від розміру податкової соціальної пільги. НМДГ, зазначений в диспозиції норм, дорівнює 1/2 прожиткового мінімуму для працездатних громадян станом на 1 січня поточного року, а отже, поріг настання кримінальної відповідальності підвищиться.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191781_shtatniy-yurist-zmozhe-predstavlyati-robotodavtsya-yurosobu-v-sud-priynyato-zakon

2. Монополія адвокатури

Довго впроваджувана монополія адвокатури на представництво в судах, яка мала стати повною (тобто, навіть держоргани мали наймати адвокатів для представництва інтересів у судах) з 1 січня 2020 року, ймовірно, не відбудеться. Конституційний Суд України дозволив Парламенту внести зміни у Конституцію, виключивши положення про представництво іншої особи в судах виключно адвокатами. Адвокати продовжуватимуть захищати осіб від кримінального обвинувачення. Відповідний законопроект № 1013 після позитивного висновку КСУ вже рекомендував попередньо схвалити Комітет з питань правової політики ВР. Крім того, прийнято Закон про самопредставництво юридичних осіб у суді. Відповідний законопроект № 2261 передбачає внесення змн у процесуальні кодекси, згідно з якими представляти у суді державні та місцеві органи, всіх юридичних осіб можуть уповноважені ними особи (тобто наймані працівники: юрисконсульти, інхауси).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191946_z-novogo-roku-dobrovolts-zmozhut-otrimati-status-uchasnika-boyovikh-dy

3. Добровольцям нададуть статус учасника бойових дій

З 1 січня вводиться в дію  Закон № 329-IX щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції. Відповідно до змін, внесених в Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту",  учасниками бойових дій визнаються особи, які до 24 лютого 2018 року у складі добровольчих формувань брали безпосередню участь в АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення не менше 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення, у взаємодії із ЗСУ, МВС, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ та іншими законними військовими формуваннями та правоохоронними органами.  

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190923_zelenskiy-pdpisav-zakon-pro-vikrivachv-korupts

4. Викривачам корупції гарантовано захист держави

1 січня набуває чинності Закон № 198-IX щодо викривачів корупції. Викривачем є фізична особа, яка за наявності переконання, що інформація є достовірною, повідомила правоохоронні органи про можливі факти корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, вчинених іншою особою, якщо така інформація стала їй відома у зв'язку з її трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, проходженням нею служби чи навчання або її участю у процедурах відбору. Повідомлення про можливу корупцію може бути анонімним. Разом з тим повідомлення має містити фактичні дані, що підтверджують можливе вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, які можуть бути перевірені. У разі непідтвердження фактів провадження закривається. Правоохоронні органи можуть застосовувати до викривачів правові, організаційно-технічні та інші спрямовані на захист від протиправних посягань заходи. За повідомлення про корупційний злочин, активне сприяння його розкриттю, якщо грошовий розмір предмета злочину або завдані державі збитки від такого злочину в 5 тис. і більше разів перевищують розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на час вчинення злочину, викривачу виплачується винагорода у вигляді 10 % від грошового розміру предмета корупційного злочину або від завданого державі збитку після ухвалення обвинувального вироку суду, але не більше 3 тис. мінімальних заробітних плат (встановлених на час вчинення злочину).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189210_prezident-pdpisav-zakon-pro-skasuvannya-deputatsko-nedotorkannost

5. Скасовано депутатську недоторканність

1 січня 2020 року набуває чинності Закон № 27-IX: зі статті 80 Конституції виключено норму про те, що народні депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані. Визначено, що нардепи не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187609_z-nastupnogo-roku-pochnut-shtrafuvati-za-parkovku-na-mstsyakh-dlya-elektromoblv

6. Для електрокарів обладнають спеціальні парковки та спеціальні номери

1 січня набирає чинності Закон № 2754-VIII щодо створення доступу до інфраструктури зарядних станцій для електромобілів. Введено штрафи від 340 до 510 грн за зупинку, стоянку та паркування транспортних засобів на місцях, що позначені відповідними дорожніми знаками та/або дорожньою розміткою, на яких дозволено зупинку чи стоянку лише електромобілів. Для транспортних засобів, які приводяться в рух електричним двигуном і не мають двигуна внутрішнього згоряння встановлять спеціальні номерні знаки із зеленим кольором шрифту. Також запроваджуються нові дорожні знаки "Для електромобілів", "Крім електромобілів", "Станція зарядки електромобілів". В ДБН визначать обов'язкові параметри, деталізовані вимоги облаштування машиномісць та/або паркомісць для електромобілів.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190062_z-novogo-roku-znikne-ukranske-shampanske-zakon-opublkovano

7. Запроваджено нові правила реєстрації географічного зазначення

1 січня набуває чинності Закон № 123-IX щодо вдосконалення правової охорони географічних зазначень. Закон "Про охорону прав на зазначення походження товарів" частково викладено у новій редакції як Закон "Про правову охорону географічних зазначень". Правова охорона надається географічному зазначенню, яке повністю або частково омонімічне із зареєстрованим в Україні географічним зазначенням, за умови добросовісного місцевого і традиційного використання та якщо таке використання виключає можливість сплутування та введення в оману споживачів щодо дійсного походження товару. Омонімічне географічне зазначення може бути зареєстроване за наявності під час використання відмінності між цим зазначенням та раніше зареєстрованим географічним зазначенням без надання переваги одному із виробників товару та за умови уникнення можливості введення споживача в оману. Не реєструється омонімічне зазначення, яке правильно вказує на географічне місце виробництва товару, але створює у споживачів помилкове уявлення про те, що товар вироблено в іншому географічному місці. Право на державну реєстрацію географічного зазначення має об'єднання осіб, які в зазначеному географічному місці виробляють товар та/або видобувають, та/або переробляють сировину для товару, особлива якість, репутація чи інші характеристики якого зумовлені цим географічним місцем. Експертиза заявок на реєстрацію кваліфікованого зазначення походження товару та/або права на використання зареєстрованого кваліфікованого зазначення походження товару, одержаних до 1 січня, що не завершена на 1 січня, проводиться за новим порядком. Свідоцтва, видані за заявками, одержаними до набрання чинності Законом, є чинними.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188994_kantselyarya-sudu-ne-priymatime-brudn-dokumenti

8. Встановлено нові правила діловодства в місцевих та апеляційних судах

З 1 січня 2020 року починає діяти нова Інструкція з діловодства в місцевих та апеляційних судах України.Визначено загальні правила ведення діловодства в місцевих та апеляційних судах України, регламентовано порядок роботи з документами з моменту їх надходження чи створення до знищення або передачі до державної архівної установи. Також встановлено порядок автоматизованої (електронної) обробки, обліку та контролю документів, судових справ за допомогою автоматизованої системи документообігу суду і ведення діловодства в паперовій формі.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191169_yak-podati-do-tsentralnogo-zasvdchuvalnogo-organu-nformatsyu-shchodo-dovrchikh-e-poslug

9. Функції центрального засвідчувального органу покладено на Мінцифри

З 1 січня на Міністерство цифрової трансформації покладено виконання функцій центрального засвідчувального органу. Кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг та засвідчувальний центр зобов'язані щороку до 15 січня подавати до центрального засвідчувального органу в електронній формі інформацію щодо наданих електронних довірчих послуг за попередній рік.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191965_molodim-vchitelyam-v-novomu-rots-viplatyat-po-21-tis-grn

10. Молодим вчителям виплатять грошову допомогу

1 січня набуде чинності постанова про виплату у 2020 році вчителям закладів загальної середньої освіти, які мають стаж педагогічної роботи до 10 років 21020 грн.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Для тих, хто відслідковує зміни в законодавстві, ЛІГА:ЗАКОН підготувала сюрприз до новорічних свят. До 28 грудня маєте нагоду придбати за вигідною ціною ІПС ЮРИСТ ПРОФІПС ПРАЙМІПС ГРАНД, а також систему аналізу судових рішень VERDICTUM.

Більше продуктів зі знижками до 40 % можна знайти тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини