Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З нового року добровольці зможуть отримати статус учасника бойових дій

Реклама

Народні депутати урегулювали правовий статус і встановили соціальні гарантії для учасників добровольчих збройних формувань в Україні.

Відповідний Закон № 329-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції» було опубліковано в газеті "Голос України" 24 грудня 2019 року. Закон набере чинності 25 грудня 2019 року та вводиться в дію з 1 січня 2020 року.

Закон "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" доповнюється новою категорією осіб, які визнаються учасниками бойових дій. Це особи, які в період до набрання чинності Законом "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях" у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, брали безпосередню участь в АТО, перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення не менше 30 календарних днів, у тому числі за сукупністю днів перебування в районах її проведення, у взаємодії із ЗСУ, МВС, Нацполіцією, Нацгвардією, СБУ та іншими утвореними відповідно до законів військовими формуваннями та правоохоронними органами.

При цьому цей статус не поширюється на працівників підприємств, установ, організацій, які залучалися та брали безпосередню участь у забезпеченні проведення АТО, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, а також на осіб, які добровільно забезпечували (або добровільно залучалися до забезпечення) проведення АТО, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях (у тому числі здійснювали волонтерську діяльність).

У Законі також встановлюється механізм прийняття рішення про надання статусу учасника бойових дій таким особам та визначаються відповідні підстави.

Порядок надання статусу учасника бойових дій зазначеним особам та позбавлення такого статусу, а також райони АТО визначить Кабмін.

Райони здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ визначаються відповідно до Закону "Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях".

Законом також поширено відповідні державні соціальні пільги та гарантії на цих осіб та членів їх сімей.

З текстом прийнятого Закону можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ. Тільки до 28 грудня діють новорічні знижки до -40 % на рішення для ефективного ведення бізнесу в новому році. Скористайтеся акційною пропозицією, перейшовши за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини