Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Будівництво погребу без повідомлення про це карається штрафом

Реклама

Будівництво погребу в власному дворі без подання повідомлення відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю про початок виконання зазначених робіт є адміністративним правопорушенням та карається штрафом.

Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 7 листопада 2019 року № 806/5238/15.

Відмовляючи у задоволенні позову особи до обласного управління Державної архітектурно-будівельної інспекції, головного інспектора будівельного нагляду та начальника управління ДАБІ про визнання протиправними дій, скасування припису та постанови про адміністративне правопорушення, суд першої інстанції, з рішенням якого погодився і суд апеляційної інстанції, виходив із того, що позивач здійснював будівельні роботи (будівництво погребу) без повідомлення про початок виконання зазначених робіт, чим вчинив адміністративне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 96 КУпАП, відповідно до якої і був правомірно притягнутий до адміністративної відповідальності у вигляді мінімального штрафу, передбаченого санкцією вказаної норми.

Позивач звернувся до Верховного Суду з касаційною скаргою, в який він зазначав, що будівництво погребу та входу до погребу здійснюється на власний розсуд забудовника без отримання жодних дозволів, оскільки відповідно до наказу Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики № 127 такі роботи охоплюються переліком будівельних об`єктів, будівництво яких здійснюється без отримання дозволів на будівництво чи повідомлень про початок будівельних робіт та які не вважаються самочинним будівництвом.

КАС ВС касаційну скаргу залишив без задоволення, а судові рішення без змін, з огляду на таке.

Згідно з п. 1 ч. ст. 34 Закону № 3038-VI «Про регулювання містобудівної діяльності» (у редакції, чинній на час виникнення спірних відносин) замовник має право виконувати будівельні роботи після подання замовником повідомлення про початок виконання будівельних робіт відповідному органу державного архітектурно-будівельного контролю щодо об`єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта, які не потребують реєстрації декларації про початок виконання будівельних робіт або отримання дозволу на виконання будівельних робіт згідно з переліком об`єктів будівництва, затвердженим Кабміном.

П. 2 Переліку об`єктів, будівництво яких здійснюється після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт до об`єктів, будівництво яких здійснюється після подання повідомлення про початок виконання будівельних робіт, віднесено господарські будівлі і споруди, зокрема гаражі, які розташовані на присадибних, дачних і садових земельних ділянках.

П. 2 розділу I Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, затвердженого, визначено, що господарські (присадибні) будівлі - допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо та прибудови до них.

ВС КАС також зазначив, що посилання позивача на наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

№ 109 щодо відсутності потреби врахування містобудівних та архітектурних вимог забудови земельної ділянки, є безпідставними, оскільки цей затверджений цим наказом Перелік не звільняє від подання повідомлення (декларації) про початок виконання будівельних робіт.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини