Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Омбудсман просить КСУ звільнити від ЄСВ адвокатів, що не отримують доходів

Реклама

18 листопада 2019 року Уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова звернулася до КСУ з поданням щодо визнання неконституційними окремих положень Закону "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

Як зазначила омбудсман, за період 2016-2017 років владою було змінено принципи збору єдиного внеску та розширено коло осіб, що підпадають під вимоги його обов'язкового нарахування та сплати.

Зокрема, прийняття двох Законів (№ 1774 від 6 грудня 2016 року та № 2148I від 3 жовтня 2017 року) призвело до скасування права добровільної сплати єдиного внеску у разі відсутності доходу та запровадження примусу щодо нарахування та сплати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску незалежно від того, здійснювалась підприємницька діяльність або ні (так званий ЄСВ для «сплячих» ФОП), включаючи працюючих на сезонній основі або нерегулярно, а також у випадках відпустки або хвороби.

Омбудсман зазначила, що нарахування єдиного внеску для ФОПів (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування) у звітному періоді, в якому вони не отримали дохід звужує зміст та обсяг прав фізичних осіб - підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, що є порушенням вимог статей 8, 22,41 та 42 Конституції, а також не відповідає принципу соціальної справедливості, який закріплено у Податковому кодексі.

Так, Уповноважений ВР з прав людини просить визнати неконституційними окремі положення Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини