Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВР рекомендовано прийняти Виборчий кодекс в редакції Президента

Реклама

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування на засіданні розглянув Пропозиції Президента до Виборчого кодексу України (№ 0978), який було прийнято ВР 11 липня 2019 року.

Президент не підписав цей Закон і повернув до Верховної Ради для повторного розгляду зі своїми Пропозиціями. У них, зокрема, зазначено, що: «Кодекс, що надійшов на підпис, містить положення, які не відповідають Конституції, не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур».

Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань виборів, референдумів та інших форм безпосередньої демократії Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Аліна Загоруйко повідомила, що підкомітет опрацював 17 пропозицій до Кодексу, внесених Президентом. Було констатовано, що вони стосуються практично всіх аспектів сфери регулювання Виборчого кодексу, його змістовних положень і структурних одиниць, які відображені у різних частинах документа.

Зважаючи на це, за її словами, предметом розгляду та опрацювання у підкомітеті став увесь масив нормативного матеріалу проекту Кодексу, чинне виборче законодавство, Закон «Про Центральну виборчу комісію», «Про Державний реєстр виборців» та інші закони, необхідність узгодження або врахування положень яких вказав Глава держави.

Аліна Загоруйко також поінформувала, що згідно з висновком Головного науково-експертного управління ВР значна частина зауважень Президента до тексту Кодексу є обґрунтованими і їх варто врахувати.

Підкомітет підготував до розгляду Комітету порівняльну таблицю, яка містить текст Виборчого кодексу, пропозиції Президента, висновки Комітету та текст пропонованої остаточної редакції Виборчого кодексу.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти всі пропозиції Президента до Кодексу шляхом голосування по кожній із сімнадцяти пропозицій і прийняти Виборчий кодекс України в редакції Комітету в цілому як Закон. Доручити Комітету при підготовці тексту Кодексу на підпис Голові Верховної Ради здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату ВР його техніко-юридичне доопрацювання.

Нагадаємо, Президент пояснив причини, чому ветував Виборчий кодекс. Кодекс було направлено на доопрацювання.

З текстом Виборчого кодексу можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини