Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Про що говорили на форумі ААУ Tax&Business Talks

Реклама

19 листопада відбувся Tax&Business Talks: Асоціація адвокатів України зібрала правників, суддів та податківців, які могли обмінятися думками та подискутувати з проблемних питань.

Зміни в оподаткуванні

Про новації в системі оподаткування говорили з тими, хто їх приймає. Голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев зазначив, що оскільки слово «реформа» «було дискредитовано за останні 5 років», він воліє говорити про «системні зміни». Тож впроваджувані системні зміни щодо контролюючих органів мають дві складові: політичну - контролюючий орган і його діяльність мають стати непомітними для платника, і юридичну - численні новели Податкового кодексу (в тому числі розтиражовані нові правила для ФОПів), мають вивести бізнес з тіні. Останні і зумовили палку дискусію з колишньою головою Комітету, а нині народним депутатом Ніною Южаніною.

Пан Гетманцев наполягав: «Ми не надаємо пріоритетів якомусь бізнесу, особливо з огляду на його розмір. Ми не маємо на меті надмірно оподаткувати малий бізнес, який виконує соціально важливу функцію утримання домогосподарств. Ми хочемо, щоб мікробізнес розвивався і підтримуватимемо його… Середній бізнес ми розвиватимемо через рівні умови для всіх… Великий бізнес має бути в авангарді української економіки, тому ми його підтримуватимемо і в хорошому сенсі лобіюватимемо, в тому числі на міжнародній арені».

Пані ж Южаніна впевнена, що розмір має значення: «Малому бізнесу важко заробляти гроші в нашій країні… Той, хто працює на себе не може лобіювати свої інтереси… Кожна четверта гривня з ПДФО та ЄСВ сплачена зі спрощеної системи оподаткування… З працездатних 18 млн українців працюють 11,5 - 12 млн і з них - 1,5 млн найняті ФОПами… Платники податків 1, 2 групи сплатили 10 млрд грн…».

Пан Гетманцев пояснив, що зміни спрямовані саме на великий бізнес, який ухиляється від оподаткування за рахунок єдиного податку.

Загалом дискусія мало не перетворилась на імітацію засідання Комітету. Пані Южаніна навіть не стримала емоції по відношенню до голови: «Ваші смішки мене просто дратують».

Конструктивності діалогу намагалась додати депутатка попереднього скликання Тетяна Острікова. Вона зазначила, що закони про касові апарати не досягнуть задекларованої мети. Вивести великий бізнес з підфопної тіні може законодавче визнання єдиним суб'єктом господарювання ФОПів з ознаками франчайзингу. Крім того, пані Острікова зазначила, що підтримка держави має бути однаково стимулюючою для всіх. А оскільки конкурентоспроможність залежить від податкового режиму, слід взятись за податок на виведений капітал.

Ухвалюючи податкові зміни, депутати могли забути про тих, хто має їх впроваджувати в життя. Оксана Малихіна, заступниця начальника ГУ ДПС у м. Києві, позитивно оцінивши зміни загалом, і окремо електронний кабінет платника податків, повідомила, що в системі існує близько 30 % незаповнених вакансій. За її словами, люди йдуть через відсутність достойних зарплат. Данило Гетманцев додав позитиву: в Держбюджеті-2020 збільшено видатки на зарплати працівникам контролюючих органів.

Дискусія тривала і щодо законопроектів про Бюро фінансових розслідувань (нагадаємо, 2 жовтня за основу прийняли альтернативний № 1208-2). Говорили і про залежність цього органу, і про неконституційний порядок створення, і про неврахування того, що він має стати не правонаступником податкової міліції, а аналітичним центром, основна діяльність якого стосується попередження фінансових порушень, і про збереження старих методів роботи.

Неоднозначно сприймається так звана податкова амністія. Перш за все, треба визначитись з метою: приймається для наповнення бюджету, оскільки як механізм контролю за витратами ініціатива недієздатна - контроль на даному етапі неможливий.

На подальших сесіях форуму вирішували практичні питання: як жити з уже чинними змінами попередніх періодів. Експерти обговорювали проблемні аспекти трансфертного ціноутворення (в тому числі судову практику), захист від податкових перевірок, попередження помилок у веденні фінансів компанії та захист в рамках кримінального провадження.

Марина Ясинська

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини