Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як нардепи планують вивести ринок металобрухту з тіні: зареєстровано законопроект

Реклама

12 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2426 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо детінізації ринку металургійної сировини та операцій з металобрухтом)" (ініціатор - депутати від партії "Слуга народу").

Законотворці зазначають, що основною причиною необхідності прийняття Закону є потреба у системному вдосконаленні і модернізації всіх етапів і порядку здійснення операцій з металобрухтом та необхідність спрощення процедури приймання металобрухту від фізичних осіб задля виведення ринку з тіні, що сьогодні, за даними об'єднання підприємств «Укрметалургпром», сягає близько 80%.

Законопроектом пропонується скасувати поділу металобрухту на промисловий та побутовий. Чинним законодавством заборонено приймати від населення промисловий брухт, при цьому наявні визначення не дають чіткого розуміння, який брухт є побутовим, а який промисловим.

Як зазначено у пояснювальній записці, такий поділ - «радянський спадок», але в сучасних умовах брухт будь-якого походження може належати як фізичній, так і юридичній особі. Для мінімізації ризиків пошкодження промислових об'єктів існують інші інструменти, наприклад, кримінальна та/або адміністративна відповідальність. Збереження поділу лому на промисловий і побутовий в сучасних умовах обумовлює можливості для зловживань з боку правоохоронних органів.

Пропонується відмінити заборону на розрахунки готівкою за металобрухт, що здається населенням (якої немає при розрахунках за інші види вторинної сировини), а також спростити документообіг в частині фіксування в первинних документах даних особи, яка здає брухт.

Проектом Закону здійснюється усунення правової колізії норми ст. 213 Кримінального кодексу, яка встановлює кримінальну відповідальність за здійснення операцій з брухтом кольорових і чорних металів посадовими особами суб'єктів господарської діяльності, відомості про яких не включено до переліку суб'єктів господарювання, що здійснюють операції з металобрухтом. На сьогоднішній день існування такого переліку не передбачено чинним законодавством.

Крім того, пропонується:

- уточнення компетенції державних органів у сфері здійснення операцій з металобрухтом;

- виведення з-під подвійного державного контролю здійснення операцій з металобрухтом;

- спрощення документального оформлення операцій з металобрухтом за участю фізичних осіб, порядку та оплати закупленого у населення металобрухту шляхом скасування заборони розрахунків готівкою;

- усунення дублювання функцій органів державної влади в сфері здійснення операцій з металобрухтом, скасування права складання місцевими державними адміністраціями акту обстеження спеціалізованих підприємств;

- спрощення технічних та регуляторних вимог до заготівників металобрухту, які здійснюють лише його заготівлю (закупівлю) без фактичної переробки.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини