Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Набрав чинності Закон про анбандлінг

18 листопада 2019, 17:28
2071
0
Реклама

17 листопада 2019 року набрав чинності Закон № 264-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу». Закон було офіційно опубліковано в газеті «Голос України» 16 листопада.

Законом передбачено створення відокремленого та незалежного оператора ГТС. Таким чином українське енергетичне законодавство приводиться у відповідність до європейського.

У Земельному кодексі закріплюється, що права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають, серед іншого, оператор газотранспортної системи та оператор системи передачі.

У Господарському кодексі передбачено, що у випадках, визначених Законом "Про трубопровідний транспорт", з метою створення оператора ГТС держава через уповноважених суб'єктів управління об'єктами державної власності на підставі договору може передавати суб'єкту господарювання об'єкти держвласності на праві господарського відання без права їх відчуження.

Суб'єкт господарювання, якому для створення оператора системи передачі або оператора ГТС на праві господарського відання передані об'єкти державної власності, повинен бути повністю незалежним у прийнятті рішень щодо їх використання, експлуатації, обслуговування, планування, розвитку та фінансування відповідно до законів "Про ринок природного газу", "Про ринок електричної енергії".

Об'єкти держвласності, що використовуються в процесі провадження діяльності з передачі електричної енергії і транспортування та/або зберігання природного газу, на підставі рішення Уряду та відповідного договору закріплюються на праві господарського відання за суб'єктами господарювання, 100 % корпоративних прав у статутному капіталі яких належать державі, чи суб'єктом господарювання, 100 % корпоративних прав у статутному капіталі якого належать державі або виключно з метою відокремлення діяльності з транспортування природного газу суб'єктом господарювання, 100 % у статутному капіталі якого належать зазначеним суб'єктам.

У Законі «Про трубопровідний транспорт» визначено, що організаційна структура підприємств (крім оператора ГТС), установ та організацій трубопровідного транспорту залежить від покладених на них завдань, визначається самими підприємствами, установами та організаціями і затверджується органами, що здійснюють управління майном цих підприємств. Ці органи визначаються Кабміном.

Організаційна структура оператора ГТС визначається та затверджується в порядку, встановленому його установчими документами.

Закон «Про управління об'єктами державної власності» встановлює, що суб'єктом управління об'єктами держвласності, що використовуються у процесі провадження діяльності з транспортування та/або зберігання природного газу, може бути лише уповноважене Кабміном міністерство. Умови управління об'єктами держвласності визначаються у відповідному договорі згідно з законом. Інші суб'єкти управління об'єктами держвласності не можуть мати повноважень щодо об'єктів державної власності, переданих на таких умовах, якщо такі повноваження суперечать встановленим законом вимогам про відокремлення та незалежність.

Закон «Про Кабінет Міністрів України» закріплює, серед іншого, що виключно за погодженням з Урядом приймаються рішення щодо управління корпоративними правами, що належать державі та стосуються:

реорганізації (злиття, приєднання, поділ, виділення) або ліквідації таких суб'єктів господарювання чи господарських організацій;

правочинів, наслідком яких може бути припинення права господарського відання на майно, що використовується в процесі провадження діяльності з транспортування природного газу, таких суб'єктів господарювання або господарських організацій;

внесення до статуту таких суб'єктів господарювання або господарських організацій змін, що стосуються мети, предмета, основних напрямів їх діяльності;

затвердження частини чистого прибутку таких суб'єктів господарювання або господарських організацій, яка має бути спрямована на виплату дивідендів.

Втручання у виконання міністерством зазначених повноважень забороняється.

Законом «Про ринок природного газу» встановлено, що оператором ГТС, що перебуває в держвласності і не підлягає приватизації, може бути виключно суб'єкт господарювання, 100 % корпоративних прав у статутному капіталі якого належать державі чи суб'єкту господарювання, 100 % корпоративних прав у статутному капіталі якого належать державі.

Заборонено:

- приватизацію оператора ГТС повністю або частково та вчинення інших правочинів, що можуть призвести до відчуження акцій, часток у статутному капіталі оператора газотранспортної системи;

- приватизацію об'єктів держвласності, що використовуються оператором ГТС у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу;

- відчуження об'єктів держвласності, що використовуються оператором газотранспортної системи у процесі провадження діяльності з транспортування природного газу, а також передача таких об'єктів в управління, в тому числі концесію, оренду, господарське відання, до статутного капіталу інших юридичних осіб, крім визначених у Законі випадків.

Також окреслено особливості реалізації права власності держави на підземні газосховища.

За словами Прем‘єр-міністра Олексія Гончарука, держава залишається єдиним власником ГТС.

З текстом прийнятого Закону можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтеся у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини