Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Юристів можуть віднести до регульованих професій

15 листопада 2019, 10:10
4310
0
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190850_v-ukran-proponuyut-zaprovaditi-dualnu-formu-vishcho-osvti-za-osnovu-priynyato-proekt

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 2299 щодо змін у сфері вищої освіти. Він пропонує нові підходи в управлінні закладами, удосконалює механізм вступу та дає стимули для ефективної роботи ректорів. Під час розробки законопроекту було враховано пропозиції фахівців Міністерства освіти і науки. Міністерство роз'яснило відповідні положення проекту.

Підтриманий депутатами законопроект передбачає зміни одразу до кількох законів: «Про вищу освіту», «Про освіту» та «Про фахову передвищу освіту». Він запроваджуватиме точкові зміни за багатьма напрямами вищої освіти, однак найбільше з них стосуватимуться управління закладами, роботи ректорів та навчання студентів.

У проекті розширюється поняття професій, для яких запроваджене додаткове регулювання, - так звані регульовані професії. Під ними розуміється підготовка фахівців за спеціальностями, що передбачають особливо відповідальну роботу. Серед них - діяльність у правничій сфері, атомній енергетиці, медицині, військовій службі тощо. Держава матиме більше важелів впливу на підготовку студентів за такими професіями: для них залишиться обов'язковим ліцензування спеціальностей і будуть запроваджені докладніші стандарти.

Згідно з проектом стандарти вищої освіти спеціальностей, необхідних для доступу до професій, для яких запроваджене додаткове регулювання, можуть містити додаткові вимоги до правил прийому, структури освітньої програми, змісту освіти, організації освітнього процесу та атестації випускників.

Велика частина законопроекту стосується змін в управлінні вишами. Вони матимуть менше бюрократичних процедур під час ліцензування. Для цього скасовується ліцензування майже 100 спеціальностей, окрім тих, які належатимуть до регульованих професій.

Крім того, увесь процес планується зробити електронним. Тобто кожен етап ліцензування проходитиме через прозорі електронні бази.

Прийняття законопроекту також означатиме певні зміни для студентів. Вони нестимуть більшу відповідальність за недотримання академічної доброчесності: виявлення плагіату, фабрикації або фальсифікації зможуть стати причиною для скасування рішення про отримання ступеня вищої освіти. Інакше кажучи, якщо в дипломній бакалаврській роботі виявлять плагіат, студент може не отримати диплом за результатами навчання.

Низка новацій очікуватиме і вступників. Для того, щоб розмежувати права та обов'язки абітурієнтів, під час зарахування з ними укладатимуть договір, де чітко виписуватимуть строк навчання, відповідальність кожної зі сторін тощо. Важливо, що укладатимуть документ як студенти-контрактники, так і ті, хто здобуватиме освіту за державний кошт.

Також оновлюється перелік категорій вступників, які матимуть переваги при вступі. Вони закріплюються тільки за учасниками міжнародних учнівських олімпіад, Олімпійських, Паралімпійських і Дефлімпійських ігор. Крім того, переваги матимуть військові, які проходять службу за контрактом. Зазначений законопроект відкриває для них можливість зарахування на військові спеціальності без складання зовнішнього незалежного оцінювання. Цього року скористатися пільгою, а саме вступити до вишу за результатами іспитів, могли лише звільнені з військової служби та демобілізовані службовці.

Кандидати на ректорські посади змагатимуться на виборах за своїми програмами. У разі перемоги ці програми ставатимуть частиною контракту з МОН з чіткими KPI, за якими визначатиметься ефективність їх роботи.

З текстом законопроекту можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини