Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Землі держвласності за межами населених пунктів можуть передати до комунальної власності сільрад

14 листопада 2019, 17:40
8911
0
Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/news/190908_rada-podderzhivaet-otmenu-moratoriya-na-prodazhu-zemli-s-1-oktyabrya-2020-goda

Народні депутати мають намір реформувати систему управління у сфері земельних відносин, скасувати зайві дозволи та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою.

Відповідний законопроект № 2194 "Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин" було прийнято в першому читанні за основу на вечірньому засіданні Парламенту 14 листопада. Це рішення підтримало 272 нардепи.

Проектом закону, серед іншого, запропоновано:

1. Передати землі державної власності за межами населених пунктів (крім земель, які потрібні державі для виконання її функцій) до комунальної власності сільських, селищних, міських рад.

2. Установити на законодавчому рівні чіткий, організаційно простий та незатратний механізм порядку встановлення і фіксування у Державному земельному кадастрі меж громад, у тому числі об'єднаних.

3. Надати органам місцевого самоврядування повноваження щодо зміни цільового призначення земельних ділянок приватної власності та щодо затвердження планів детального планування території за межами населених пунктів.

4. Відмовитися від існування спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, із передбаченням існування натомість центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері кадастрової діяльності та геопросторових даних.

5. Скасувати інститути державної експертизи землевпорядної документації та агрохімічної паспортизації земель.

6. Скасувати повноваження Верховної Ради стосовно погодження зміни цільового призначення особливо цінних земель, вилучення земельних ділянок для розміщення та обслуговування будівель і споруд дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, представництв міжнародних організацій.

7. На законодавчому рівні встановити правило, за яким зміна цільового призначення вказаних земельних ділянок не впливає на особливий режим використання територій в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, а також земель, на яких розташовані пам'ятки культурної спадщини.

8. Скасувати погодження із Кабміном продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення державної та комунальної власності іноземним юридичним особам.

9. Виключити із ЗК України норми, які обмежують можливість іноземців та іноземних юридичних осіб придбавати вільні від забудови земельні ділянки несільськогосподарського призначення за межами населених пунктів.

10. Установити правило, за яким особливий охоронний статус земель, на яких розташовані об'єкти культурної спадщини або об'єкти чи території природно-заповідного фонду, поширюються на землі будь-якого цільового призначення.

11. Запровадити перевірку документації із землеустрою та оцінки земель вимогам нормативно-правових актів державними органами за принципом «одного дотику» та «мовчазної згоди», де ця публічна перевірка має поєднуватися із контролем топологічної зв'язності та відсутності накладання меж, для чого доцільно вилучити із законодавства вимоги щодо зайвих видів погоджень документації (крім випадків встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць) та скасувати державну експертизу документації із землеустрою.

12. Забезпечити відхід від паперової технології складання документації із землеустрою та технічної документації з оцінки земель. Передбачено, що документація із землеустрою та технічна документація із оцінки земель має розроблятися виключно у електронному вигляді та засвідчуватися електронним цифровим підписом розробника.

Уберегти від рейдерів вашу земельну ділянку допоможе сервіс SMS-Маяк Земля від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою якого можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

З повним текстом законопроекту можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини