Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які банки виплачуватимуть пенсії і зарплати: конкурс продовжиться 2 місяці

Реклама

Уряд врегулював деякі питання здійснення виплат працівникам бюджетних установ, пов'язані з конкурсним відбором банків, уповноважених на виконання таких функцій.

Відповідна постанова Кабміну № 918 набула чинності 9 листопада 2019 року.

У документі Кабінет Міністрів постановляє установити, що уповноважені банки, які до дня набрання чинності цією постановою були визначені переможцями конкурсу на право виплати пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ і у двомісячний строк не забезпечили виконання вимог цієї постанови, припиняють виконання функцій уповноваженого банку на підставі рішення конкурсної комісії про припинення банками функцій уповноваженого банку.

Міністерству фінансів забезпечити у двомісячний строк проведення конкурсного відбору уповноважених банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ.

Міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади протягом місяця з дня прийняття рішення конкурсною комісією щодо визначення уповноважених банків укласти з ними договори про виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, а також рекомендувати державним колегіальним органам, визначеним Законом від 7 липня 2011 р. № 3610-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо національних комісій, що здійснюють державне регулювання природних монополій, у сфері зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг", у зазначений строк укласти відповідні договори.

Документом внесені зміни до трьох урядових постанов.

У Порядку проведення конкурсного відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженому постановою Кабміну від 22 вересня 2001 р. № 1231 передбачено, що до участі в конкурсі допускаються банки, щодо яких протягом останніх шести місяців Національним банком не застосовувалися заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів здійснюваних банком операцій або у яких держава володіє часткою понад 75 %, та які на час проведення конкурсу відповідають вимогам.

Для участі в конкурсі претендент відтепер повинен подавати конкурсній комісії, зокрема, інформацію про наявність систем дистанційного обслуговування рахунка, зокрема "клієнт - Інтернет - банк".

Уповноважені банки повинні щокварталу станом на останню дату місяця звітного кварталу не пізніше 10 числа місяця кварталу, що настає за звітним, надати конкурсній комісії інформацію Національного банку щодо забезпечення відповідності приміщень, у яких здійснюється обслуговування клієнтів, згідно з визначеним графіком.

У разі порушення уповноваженими банками вимог, встановлених пунктами 3, 16 цього Порядку, та/або у разі виникнення ситуації, яка загрожує своєчасній та в повному обсязі виплаті через уповноважений банк пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ, та/або запровадження тимчасової адміністрації в уповноваженому банку конкурсна комісія має право звернутися до банку з письмовим застереженням щодо усунення порушення та/або прийняти рішення про припинення банком виконання функцій уповноваженого банку.

У постанові Кабміну від 22 квітня 2005 р. № 318 "Про удосконалення механізму виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ та державної соціальної допомоги" зазначено, що з метою підвищення ефективності управління бюджетними коштами, сприяння розширенню безготівкових розрахунків та здешевлення банківських кредитів для реального сектору економіки і громадян Кабмін постановляє установити, що виплата заробітної плати працівникам бюджетних установ здійснюється через уповноважені банки, які визначаються за результатами конкурсного відбору у Порядку проведення конкурсного відбору банків, через які здійснюється виплата пенсій, грошової допомоги та заробітної плати працівникам бюджетних установ, затвердженого постановою Кабміну від 26 вересня 2001 р. № 1231.

У постанові Кабміну № 98 "Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів" міститься інформація, що підприємства, установи та організації, що направляють працівників у відрядження, забезпечують їх коштами як аванс для здійснення поточних витрат (у межах України - у національній валюті, за кордон - у валюті держави, до якої відряджається працівник, або у доларах США/євро, або у гривневому еквіваленті за офіційним курсом Національного банку, встановленим на день видачі авансу). Аванс перераховується на відповідний рахунок працівника для використання із застосуванням платіжних карток.

Забезпечення працівників коштами у разі відрядження за межі України здійснюється з урахуванням затвердженої суми витрат на відрядження чи в сумі, еквівалентній зазначеній сумі в іноземній валюті, за офіційним курсом Національного банку, встановленим на день подання уповноваженому банку розрахунку витрат на відрядження, або у гривневому еквіваленті за офіційним курсом Національного банку, встановленим на день видачі авансу.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини