Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кримінальний процес: воювати з опонентами, а не судом

Реклама

8 листопада Асоціація правників України провела традиційну конференцію з актуальних питань кримінального права і процесу.

Захід збирає юристів з різних сторін барикад: адвокатів, суддів, прокурорів. Крім того, про наявні проблеми можуть дізнатися і депутати, які діляться з присутніми планами щодо реформування кримінальної сфери.

Всі учасники кримінального процесу мають бути дисциплінованими і етичними. За цим слідкують спеціальні органи, які за законом притягають до дисциплінарної відповідальності прокурорів, суддів і адвокатів. Тож у кожного є важелі впливу на непрофесійних порушників.

Етика

Панельна дискусія "Етика захисника" викрила болючі питання неналежної поведінки в процесі адвокатів. Про кричущі випадки порушення Правил адвокатської етики розказала суддя Шевченківського райсуду м. Києва Олена Мєлєшак: "Судді не можуть не реагувати і звертаються в КДКА, якщо адвокат приходить на засідання в стані алкогольного сп'яніння, обливає брудом суддів у соцмережах". Крім того, суд може постановити виправдовувальний вирок, якщо поруч з порушенням ПАЕ адвокат не дотримується вимог КПК. Суддя нагадала, що адвокату заборонено співпрацювати з органами з приводу проведення НСРД, якщо розкривається конфіденційна інформація у спілкуванні з клієнтом.

Крім того, порушенням етики є фактична відмова адвоката від захисту клієнта шляхом зайняття позиції "на розсуд суду". "Вирок не може вважатися законним при пасивній позиції адвоката, тому суд запросив заміну захисника", - зазначила пані Мєлєшак.

Також варто пам'ятати, що звернення до суду "Ваша честь", "шановний суд" є вимогою КПК (незалежно від особистісного ставлення адвоката). Адвокат не може звертатися до судді "пані", заявляючи, що вона не заслуговує на таке високе звання. Нагадуємо, що обов'язок конкретного звертання закріплено в КПК.

"Давайте поважати один одного", - закликала суддя, передавши слово адвокатам, які говорили про порушення правоохоронців. Зокрема, Денис Шкаровський, радник VB PARTNERS, який, з огляду на власний досвід, вважає справою честі притягнути до всіх видів відповідальності порушників процесуального закону за нехтування вимогами КПК під час досудового слідства.

Так, за порушення під час обшуку передбачена як дисциплінарна, так і кримінальна відповідальність. Довести наявність цих порушень можна через максимальну публічність кейсу (таким чином нівелюється можливість приховати). Пан Шкаровський порадив не нехтувати й притягненням до відповідальності за позапроцесуальні порушення в службовій діяльності. Виявити їх досить нескладно: шляхом моніторингу відкритих джерел виявляються дані про недостовірність задекларованої інформації, що може свідчити про отримання неправомірної вигоди або легалізації злочинних коштів.

"Не вибачайте порушника, хоча покарання й вимагає часу", - закликав колег до дії пан Шкаровський.

Кримінальна практика

Від нюансів процесу перейшли до реалій кримінальної практики.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190349_vlasnikv-povdomlyat-pro-zazkhannya-na-kh-nerukhomst

Зокрема, Костянтин Рибачковський, партнер ЮК "Алєксєєв, Боярчуков та Партнери" зупинився на кримінальному аспекті протидії рейдерству. Він нагадав, що 2 листопада набув чинності антирейдерський закон , яким підвищено розмір адміністративних штрафів, що застосовуються до держреєстраторів за порушення в оформленні власності на майно та бізнес. Разом з тим, закон не торкнувся кримінальної відповідальності. В КК, як і раніше, 23 склади злочину, які стосуються рейдерства. Пан Рибачковський зазначив, що часто рейдерські дії помилково кваліфікують як шахрайство (ст.190). Але й інші статті (206-2, 365-2, 206) не завжди дозволяють покарати саме рейдерів, а не простих виконавців.

Окреме місце в рейдерстві посідає Крим і неконтрольовані території. Наприклад, прокурор не зміг притягнути реєстратора до відповідальності, оскільки той сховався в Криму. За словами Сергія Смірнова, партнера Sayenko Kharenko, підроблені в Україні документи використовуються для переоформлення власності на непідконтрольних територіях. В таких випадках бізнес не тільки бореться за власність, але й може потрапити під санкції за фінансування тероризму, оскільки рейдери після захоплення можуть вести діяльність під цим відомим брендом [перевірити, чи не застосовано санкції до вашого бізнес-партнера можна в CONTR AGENT].

"Власників цікавить не те, скільки років колись дадуть загарбникам, їм важливо повернути майно", - окремо наголосив Ігор Федоренко, партнер АО AVER LEX.

Дещо несподівано в темі рейдерства постало питання діяльності АРМА - Національнго агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, - яке подеколи задіяне в протиправному позбавленні майна шляхом передачі в управління і наступного продажу навіть "речдоків". Юристи наголосили, що передачу АРМА, яка має відбуватись лише після арешту, можуть провести і без ухвали. Тому експерти радять постійно моніторити ЄДРСР та сайт судової влади [справу на контрольможна поставити у VERDICTUM] на предмет винесення рішення про арешт, адже "ухвала може з'явитися нізвідки".

Як повідомила Катерина Гупало, партнерка Arzinger, болюче питання про право на оскарження в апеляційному порядку ухвали про передачу майна АРМА має вирішити Верховний Суд вже 2 грудня. Разом з тим, Велика Палата вже визначила юрисдикцію спору з АРМА щодо продажу майна: відповідно до постанови від 1 жовтня 2019 ркоу у справі № 910/3907/18 такі спори вирішуються у господарському процесі.

Зазначимо, що це не всі проблемні питання, які піднімались на конференції. Та про що б не говорили юристи, думки завжди розходяться. Тож останнє слово залишається за судом, який варто поважати.

Марина Ясинська, головна редакторка ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини